19 Mayıs 2012 Cumartesi Saat 08:34

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
5 kişiden biri yardımla yaşıyor
04 Nisan 2011 Pazartesi Saat 11:37
Türkiye'de yaklaşık dört milyon kişi yardım alıyor. Aileleriyle birlikte yardım alanların sayısı 16 milyon kişiye ulaşıyor.

Yardım haritasını güncelleyen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 4 milyon, aileleriyle birlikte ise 16 milyon kişi yardımla hayatını sürdürüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, belediyelerin dışında kalan merkezi kurumların yaptığı yardımların son verileriyle Türkiye’nin yeni sosyal yardım haritasını oluşturdu. Buna göre, 2011 Ocak ayı itibariyle 1 milyon 359 bin kişi SGK’nın yaşlı, özürlü aylığı gibi sosyal yardım ödemelerinden yararlanıyor. Kurumdan 103 bin 943 kişi de ‘Kore Harbi Gaziliği’, ‘Kıbrıs Gaziliği’, ‘terör’ gibi nedenlerle maaş alıyor. Buna göre 1 milyon 462 bin 943 kişi SGK’nın “sosyal yardımlarından” yararlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yardımlarının başında aşevleri geliyor ve bu alanda 149 bin 530 kişiye yardım yapılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü 163 bin 963 kişiye yardım ediyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ise 38 bin 478 kişiye gebelik, 1353 kişiye özürlü ihtiyaç, 2 milyon 106 bin kişiye gıda, 2 milyon 347 bin 728 kişiye yakacak yardımı yapıyor. Müdürlük 10 milyon kişiye ulaşıyor. Mükerrer yardım dikkate alınarak hesaplansa dahi en az 2 milyon 347 bin 728 kişi hayatını yardımla sürdürüyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu da yaklaşık 242 bin kişiye yardım yapıyor.

Sadece bütçeden 1.6 milyar lira aktarıldı
Sosyal yardımlar için bütçede birçok ayrı kalemde harcama yapıldığı için net rakam yok. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2010’da primsiz ödemeler altında 2 milyar 562 milyon TL harcama yaptı. Bütçede ‘hanehalkına yapılan transferlerde’ ise 2010 harcaması 1 milyar 682 milyon TL olarak gözüküyor. Sosyal amaçlı transferlerde ise 2010 harcaması 1 milyar 609 milyon TL düzeyinde. 2010’da hane halkına yapılan diğer transferler kalemi de 849 milyon TL.

Bu yazı toplam 212 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı