12 Şubat 2012 Pazar Saat 17:58

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bilişim sektörünün cazibe merkezi olacağız
19 Ocak 2010 Salı Saat 23:43
DORUKTAKİLER 2009’da “Yılın Olayı” seçilen “laptopları” dağıtan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu,

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, seçim öncesi ilköğretim okulu öğrencilerine verdikleri sözü tuttuklarını ve 26.587

laptop dağıttıklarını söyledi. Karaosmanoğlu, “5 yılın sonunda bilgisayarsız öğrenci kalmayacak. Kocaeli, bilişim sektörünün cazibe merkezi olacak” diyor

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, başkanlık koltuğuna oturduğu 2004’ten buyana onlarca, yüzlerce projeyi hayata geçirdi. Trilyonluk ihaleler yaptı.

Her proje gerekliydi ve kendisine, bulunduğu yöreye verdiği hizmet açısından ayrı bir önemi vardı.

Ama, laptop dediğimiz diz üstü bilgisayar projesi bana göre Başkan Karaosmanoğlu’nun ilk 10’a girecek projelerinin başında geliyor.

Hele hele beş yılda laptop kullanacak öğrenci sayısının 130 bine çıkacak olması projesi daha da önemli kılıyor.

Ben projenin Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na getireceği siyasi ranta bakmıyorum. Beni fazla da ilgilendirmiyor.

Adını, yerini, yolunu bilmediğimiz köy okulunda okuyan bir çocuğun laptop sahibi olması önemli.

Bir eğitimci olarak, çocuklarımızın laptop kullanarak bilgi dağarcığını genişletmesini, SBS sınavlarına hazırlanırken merkezdeki çocuklarla yarışır hale gelmesini de çok önemsiyorum.

Türkiye’de bir ilk olan bu projeyi hayata geçiren Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nu ve “Doruktakiler’2009 Yılın Olayı” seçen büyük jüriyi de bir kez daha kutluyorum.

AKILLI TAHTA:

Fizik, kimya, biyoloji ve her türlü teknik uygulamanın bilgisayar desteği ile yansıtılan bir tahtada anime edilmesine olanak sağlayan bir projeksiyon sistemi olan Akıllı Tahta ile hazırlanan düzenekler bilgisayara tanımlanıyor ve sonrasında olacaklar özel bilgisayar programları tarafından anime ediliyor. Örneğin; dizayn edilmiş bir fiziksel uygulamanın sonuçları, çeşitli kimyasal tepkimelerin süreçleri ve sonuçları akıllı tahta üzerinde öğrencilere interaktif bir şekilde anlatılabiliyor.

26 BİN 587 LAPTOP

Sayın Başkan, ilköğretim okulu 6. Sınıflara dağıttığınız diz üstü bilgisayarlar (laptop) DORUKTAKİLER 2009’da “Yılın Olayı” seçildi. Öğrencilere dizüstü bilgisayar dağıtma fikri nereden çıktı?

Hocam, seçim öncesi ev ziyaretleri yaparken, öğrenciler bilgisayar istiyorlardı. Karşılaştığımız çocuklar para istemiyorlar, oyuncak istemiyorlar, dizüstü bilgisayar istiyorlardı. Özellikle kırsal kesimde oturan, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının bu isteği dikkatimi çekti. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde bu çocuklarımızı nasıl bilgisayar sahibi yapabiliriz diye bir çalışma başlattık. Birleşmiş Milletler projesi olan OLPC diz üstü bilgisayarından esinlenerek bir çalışma yapan arkadaşlarımızla uzun uzun tartıştık. Geri kalmış ülke çocuklarına dağıtılan bu laptoplar ucuz olmasına rağmen teknik servisi bulunmaması, kullanıcıların basit hataları dahi gideremeyeceği nedeniyle tercih etmedik. Piyasa araştırması sonunda BM laptoplarına göre biraz pahalı olan dağıttığımız laptoplarda karar kıldık.

VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU

Laptop dağıtımına neden 6. sınıflardan başladınız?

Söylediğim gibi ev ziyaretlerinde ve 29 Mart 2009 seçim öncesi meydanlarda 5. sınıf öğrencilerine laptop dağıtacağımız sözü vermiştik. Laptopları dağıttığımız 6. sınıf öğrencileri geçen sene 5. sınıf öğrencileriydi. Laptopları geçen sene dağıtmış olsaydık, 5. sınıf öğrencilerine verecektik. Geçen sene olmadı ve bu yıla sarktı. Geçen sene 5. sınıfta olan çocuklarımız bu yıl 6. sınıfa geçince biz de laptopları 6. sınıflara vererek 5. sınıf öğrencilerine verdiğimiz sözü tutmuş olduk. Çocuklarımıza verdiğimiz sözü tuttuğumuz ve ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencilerine 26.587 laptopu ücretsiz dağıttığımız için çok mutluyuz. Milli Eğitim müdürlüğünün de görüşünü alarak ve birlikte hareket ederek laptopları dağıttık. 6. sınıflara dağıtmamızın bir başka nedeni de öğrencilerin SBS’ye 6. sınıfta giriyor olmaları. Böylece 6. sınıfta öğrenim gören 26.587 öğrencimiz laptop sahibi olurken biz de sözümüzü tutmuş olduk.

5 YILDA 130 BİN LAPTOP

Laptop dağıtımı bitti mi? Önümüzdeki yıllarda da devam edecek misiniz?

Her yıl “Eğitim-bilişim projesi” kapsamında 6. sınıf öğrencilerine laptop dağıtımımız sürecek. 5 yılda 130 bin ilköğretim öğrencisi diz üstü bilgisayar sahibi olacak ve 5 yılın sonunda bilgisayarsız öğrenci kalmayacak. Bu şehrimiz için de ülkemiz için de önemli bir proje. Bu geleceğe dair bir projedir. İlköğretim okulu 6. sınıf öğrencilerine dağıttığımız dizüstü bilgisayar ihalesini kazanan Exper firması, bilgisayarları Tayvan'da üretti. Kablosuz internet erişimine açık bilgisayarlar iki yıl garantili olacak. Türkçe Q klavyeli ve webcam sistemine sahip olan bilgisayarları özel çantaları içinde çocuklara teslim ettik. Laptoplarda CD sürücüsü olmadığı için çocuklar fil seyredemeyecek, oyun oynayamayacak. Derslerde öğretmenlerin denetiminde müfredat konularını, evlerinde internetten öğrenmek istediklerini araştırabilecek.

TÜRKİYE’DE İLK

Başkan, biraz da laptopların dağıtımı için düzenlenen törenden bahsedelim.

Hocam, belediyemizin “Birebir Öğrenme Projesi” kapsamında ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencilerine dağıtılan teslim töreninde, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet Çubukçu Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün, milletvekillerimiz de hazır bulundu. Törene, Türkiye’de bir ilk olan ve henüz bir başka benzeri bulunmayan bu projeye Sayın Başbakanımızın Video Konferans Sistemi ile katılarak destek vermesi bize güç verdi. Yaptığımız işin ne denli önemli ve yararlı bir proje olduğunu övgü dolu sözleriyle onayladı.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Başkan seçildiğiniz 2004’ten buyana bir çok önemli projeye imza attınız, ödül aldınız ama dikkat ediyorum laptop projesini çok önemsiyorsunuz, neden?

Laptop projesini bu kadar önemsememin farklı nedenleri var. Birincisi, çocuklarımıza verdiğim sözü tutmam ve 5 yılda 130 bin laptop dağıtacak olmam. İkincisi, laptoplarını alan çocukların gözlerindeki mutluluğu görmek. Vaktiniz olduğu bir gün köy okullarına gidelim ve laptop sahibi çocukların mutluluğunu sizde görün ve yaşayın. Daha önemlisi, laptoplar sayesinde bilgisayar kurdu yetişsin istiyoruz. Laptopları kullanan çocuklarımızın teknolojiyi ve Dünyayı erken tanımasını arzu ediyoruz. Kocaeli’nin bilgi toplumu olması için çaba harcıyoruz. Ben inanıyorum ki, en erken 10, en geç 15 yıl sonra Kocaeli, bilişim sektörünün cazibe merkezi olacak. Kocaeli’den dahiler çıkacak. Laptopları dağıtırken söylediğim, “Geleceğin bilgisayarlarını siz yapacaksınız, Aranızdan dahiler çıkacak” sözlerini ziyaret ettiğim okullarda ki çocuklarımıza tekrarlıyorum. Çok mutlu oluyorlar. Bir kişi de çıksa ben bu laptopları kullanan çocuklarımızın arasından dahiler çıkacağına, bilgisayar kurdu yetişeceğine inanıyorum. Çocuklarımızın bilişim sektöründe üretim yapan bireyler olması için uğraşıyoruz, gayret ediyoruz.

BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Laptop projesinin gündeme geldiği günlerde, daha dağıtıma başlamadan bir de ödül aldınız.

Evet. Laptop projemiz ülke genelinde büyük yankı uyandırdı. Türkiye de bir ilk olan ve henüz bir benzeri bulunmayan bu proje, Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen “Bilişim 09” adlı yarışmaya “Yerel Yönetim Uygulamaları” dalında aday gösterildi ve halkın oylarıyla birinci seçildi.

Laptopların dağıtıldığı günlerde de sizin gazeteniz “Doruktakiler’2009 Yılın Olayı”na aday gösterildi ve jüri oylarıyla ödüle layık görüldü. Hocam, bize en büyük ödül, laptopları alan öğrencilerimizin ve ailelerinin mutluluğu oldu.

ENGELLİLERE DE LAPTOP

İlköğretim okullarında geçen yıl 5. sınıf öğrencisi olup da bu yıl 6. sınıfta okuyan 26.587 öğrenciye laptop dağıttığınızı söylüyorsunuz. Buna rağmen hala laptop almayan olduğu söyleniyor.

X Laptop almayan ilköğretim okulu 6. sınıf öğrencisi olduğunu sanmıyorum. Biz laptopları milli eğitim müdürlüğü aracılığıyla okul müdürlerine teslim ettik. Geçenlerde engelli öğrencilerden teklif geldi. Arkadaşlara talimat verdim. Aynı laptoplardan engelliler için yeni sipariş vereceğiz. Onların da laptop sahibi olmalarını sağlayacağız. Teknolojinin nimetlerinden onları ayrı tutmayacağız. Belli mi olur, bir de bakmışız bizim beklediğimiz dahi o öğrencilerin arasından çıkar. Niye olmasın?

MUHALEFET KISKANIYOR

Laptop projesinden siz etkileniyor ve heyecanlanıyorsunuz ama bazıları eleştiriyor. “Neden 6. sınıflar?” ve benzer soruları yönetiyorlar. Ne diyeceksiniz?

Hocam, ne diyeyim. 5 yılda 130 bin laptop dağıtacak olmamız siyaset yapan muhaliflerimizi rahatsız etti. Hatırlarsanız bugün bizim laptop dağıtmamızı eleştirenler geçen sene de Anayasa Mahkemesi’ne giderek üniversite öğrencilerine verdiğimiz bursları iptal ettirmişlerdi. Burslar iptal ettirildiği için her yıl bizden her ay burs alan 10 bin üniversite öğrencisi bu gelirden mahrum kaldı. Muhaliflerin bizi eleştirmesinin tek nedeni; kıskançlık, başka bir şey değil.

BİLİM VE TEKNOLOJİ KULÜBÜ

Biraz da sizin çok önemsediğiniz Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü’nü konuşalım.

Bildiğiniz gibi Seka Park’ta 2.500 metrekare alana kurduğumuz “Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü” Kocaeli gençliğinin bilimle yetişmesini ve dahiler yetişmesini sağlayacak, yeni keşiflerin önünü açacak bir proje. Hocam, keşfedilecek o kadar çok şey var ki.  Günümüzde birçok şey ileri teknolojiyle yapılıyor ve bu teknolojinin gelişmesi için üniversiteler, enstitüler, bilim merkezleri ve kulüpler kuruluyor. Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü, bilgi toplumu olma yolunda Kocaeli’nde bilgiye, bilimsel düşünceye ve yeni teknolojilere ilgiyi arttırmak ve özellikle gençlerde merak duygusu, öğrenme şevki ve keşfetme mutluluğu uyandırmayı hedefliyor. Burada, bilgi çağının ihtiyaç duyduğu toplumsal değişim ve bilgi tabanlı ekonomik kalkınma için, sorgulayıcı, araştırıcı ve yenilikçi bireylerin yetişmesini amaçlıyoruz. Kocaeli Bilim ve Teknoloji Kulübü sayesinde genç nesiller, çocuk yaşta bilimle tanışacak.

Başkan, bir kez daha kutluyor ve teşekkür ediyorum.

Hocam, ben teşekkür ederim.

kaynak:kocaeligazetesi.com

Bu yazı toplam 108 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı