Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'dan özenip sipariş verdiği ilk parti 45 adet Metrobüs (Büyük otobüs) Adapazarı’ndaki fabrikanın üretim bandından çıkmış.
Yakında teslim edilecekmiş. Büyükşehir Belediyesi büyük olasılıkla bu otobüsleri 29 Aralık günü törenle tanıtacak ve işletmeye alacak...
Bazı haberlere göre Büyükşehir Belediyesi, aynı otobüslerden 200 tane daha sipariş vermiş. Yani 2010 yılından itibaren şehir içi toplu taşımada neredeyse bütün yükü Büyükşehir Belediyesi üstlenmeye hazırlanıyor.
Çok net hatırlıyorum. 2004 yılında Başkan Karaosmanoğlu ilk kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde, otobüs işletmesini kapatmaya, Kocaeli'nin tamamında toplu taşımayı özelleştirmeye kararlıydı. Hatta ihale aşamasına gelinmişti. Ama daha sonra, bu toplu taşıma işinin tamamen özel sektöre verilmesinin sakıncalarını gördü, vazgeçti.
Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma işinde sınırlarının büyümesine parelel bir gelişme göstermedi. Meydanı büyük ölçüde özel sektöre bıraktı. İlimizin her köşesinde yeni hatlar ihaleye çıkartıldı. Büyükşehir hat satıp para kazandı. Şimdi dev otobüslerle toplu taşımayı neredeyse tamamen ele geçirmeye hazırlanıyor.
Yeni otobüslerin görünümü şık. Görkemli. Belli ki bu otobüsler, güvenli ve konforlu da. Ama nasıl çalıştırılacak. Bu otobüsleri tarifeli işletmek kolay iş değil. Büyükşehir Belediyesi, hâlâ deniz otobüslerinde düzgün bir işletmecilik gösteremiyor.
Bu dev otobüslerin duraktan kalkış saati, bir sonraki durağa varış saati, durakta bekleme süresi, güzergahın neresinde ne kadar hızla gideceği çok ince biçimde hesaplanmak zorunda.
Dahası, bunlar şehir içinden nasıl geçecek. İstanbul metrobüs kullanıyor ama özel ve çok geniş yollar yaptı. Buna rağmen sıkıntılar yaşanıyor.
Metrobüsler için geniş, özel duraklar olması lazım. Çok iyi eğitim almış, çok düzgün sürücüler lazım. Diyelim ki bu otobüsler D-100'de İzmit-Gebze; D-130'da İzmit-Karamürsel arasında çalışacak. Yollar dar gelecektir. Normal trafik içinde bunların gidişinde sıkıntılar olacaktır. Mutlaka yeni durak yerleri; bu durak yerleri için geniş cepler yapılmalıdır. Bu koca otobüs yolun ortasında durursa, ciddi sıkıntılar olur.
Büyükşehir'in yeni otobüsleri geliyor. Ama bu planlamaların hiç birinin yapıldığını sanmıyorum. Bir de ilimizdeki minibüsçü aleminin gücü var. Bu büyük otobüsler kentin her bölgesinde toplu taşıma işine başlayınca, minibüslerin işi bitecek. Kooperatifler ayağa kalkacak. Büyükşehir bunları da göğüslemeye hazır mı, planı var mı, merak ediyorum.
Mehmetçik sevgisi devam ediyor
Geride bıraktığımız Kurban Bayramı'nda Türkiye'de pek çok sivil toplum örgütü, halktan kurban bağışı istedi. Zaten günümüz koşullarında canlı hayvan almak, sonra bayram günü bunu kestirmek, parçalatmak, dağıtmak pek çok kişiye zor geliyordu. Üstelik kurbanlık hayvan fiyatları pahallı “Sen bana parayı ver, ben senin için kurban keserim” fiyatları neredeyse yarı yarıya düşüktü.
Dinci kurumlar, dernekler, hükümete yakın olanlar, istismarcılar, çağdaş, laik kurumlar, aklınıza gelen her türden kurum, halka çağrı yaptı. Kurban bağışı istedi.
Bunların büyük bölümü, halka Kurban Bayramı'nın hesabını vermedi. Ama Mehmetçik Vakfı veriyor. Mehmetçik Vakfı, son günlerde ulusal gazetelerde yayınladığı ilanlarda, bütün rakamları ortaya koydu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, ilk kez 1996 yılında halktan kurban bağışı istemiş. O yıl 457 kişi kurbanını Mehmetçik Vakfı'na kestirmiş, bağışlamış. Mehmetçik Vakfı'nın 2009 yılında ulaştığı rakam 168.897 adet.
Olağanüstü bir artış. Öyle sanıyorum ki, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda halkın en çok kurban bağışladığı kurum da Mehmetçik Vakfı olmuştur. Vakıf, banka hesabına para yatırıp, kurbanını bağışlayan 168.897 vatandaşın tamamının isim listesini de (www.mehmetçik.org) internet sitesinde yayınlıyor.
Mehmetçik Vakfı halen 3.425 gazi ve engelli Mehmetçik'e sürekli bakım yardımı, 1937 Mehmetçik çocuğuna bakım ve eğitim yardımı, 5.362 kişiye aylık yardım yapıyormuş. Bu yardımların aylık nakit tutarı 3 milyon 600 bin TL'yi buluyor. Geçen kurban bayramında 168.897 adet kurban bağışının yapılması, Mehmetçik Vakfı'nın bu yardımları için önemli ve büyük bir kaynak oluşturacak.
Türkiye halkının Mehmetçik Vakfı'na gösterdiği bu ilginin ortaya koyduğu çok önemli bir gerçek var. Son yıllarda aksini gerçekleştirmek için çeşitli gayretler olsa da bu ülkede TSK'ya ve Mehmetçik'e olan güven de, sevgi de azalmadan devam ediyor.
Bu yazı toplam 204 defa okundu.