Bursa'da 20 Eylül pazartesi günü başlayacak 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, 470 bin öğrenci yaklaşık 20 bin öğretmen gözetiminde ders başı yapacak.
850 okulun hizmet verdiği kentte yıl sonuna kadar 28 okul daha hizmete girecek.
Mesleki eğitimin yüzde 65'lerin üzerinde olduğu şehirde, liselere ve üniversiteye giriş sınavlarında başarı oranının artırılması için çalışmalar sürüyor. Yeni dersliklerle birlikte sınıf mevcutları 35'in üzerinde olmayacak.
Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, hazırladıkları plan çerçevesinde her yıl çıtayı yukarıya kaldırdıklarını dile getirdi. Bursa eğitiminde bu yıl dikkat çeken bir başka husus ise okul müdürlerinin rotasyonu. 5 yılını dolduran 285 okul müdürünün görev yerleri değiştirildi. Gülsar, değişikliklerin, beraberinde yeni heyecanı da getirdiği görüşünde. Engellilerin eğitimi için adımlar bu yıl da devam edecek.
Türkiye'de, alanında bir ilk olan Hacı Mehmet Zorlu Engelli Okulu da eğitime başlıyor. Kentte toplam 260 engelli öğrenci eğitim imkanına kavuşmuş olacak.
Bursa'da 470 bin öğrenci ve 20 bin öğretmenden oluşan eğitim ordusu, 850 okulda eğitim öğretime başlıyor. Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, camia olarak yeni eğitim öğretime hazır olduklarını söyledi. Bu yıl itibariyle 28 okulun daha hizmete gireceğini ifade eden Gülsar, şunları söyledi: "Bu yıl itibari ile 28 okul devreye giriyor. Bu okullarda 572 derslik faaliyete geçiyor. Dersliklerde de öğrenci sayısı 40'ın altında ve 30'a yaklaşmış durumda. Bu sayıyı önümüzdeki yıldan itibaren daha da aşağı çekerek 3 yılda bu sayıyı 30 kişilik olarak düzenlemek istiyoruz. Ayrıca, 3 tane de müstakil anaokulu devreye giriyor."
Bu yıl boş dersin geçmeyeceğini anlatan Gülsar, "Öğretmen konusunda boş geçen dersimiz olmayacak. Öğretmen eksiğimiz olmasına rağmen bunları ücretli öğretmenlerle gidermeyi hedefliyoruz. Yaklaşık bin öğretmenle bu açığı kapatacağız." dedi.
Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, kentte eğitim öğretimde bulunan öğrenci sayılarını ise şöyle sıraladı: "Bursa'da okul öncesinde 26 bin 440 öğrenci, ilköğretimde 338 bin 439 öğrenci ve orta öğretimde 151 bin 399 öğrencimiz var. Bu, açık öğretimle birlikte toplam 516 bin 278 öğrenciyi buluyor. Bursa'da meslek lisesi oranı yüzde 60. Bu yıl yeni açılan okullarla birlikte bu oran biraz daha yukarı çıkacaktır. Meslek lisesi oranı hedeflediğimiz oranda gidiyor. Bu hafta kesin yerleştirmeler yapılırken meslek lisesinin tam artışı da ortaya çıkacaktır."
"GEÇEN SENELERDEKİ SINAVLARDA DURUM"
Bursa'da göreve başladığı 2008 yılından bu yana eğitim öğretimde yukarı doğru bir ivme yaşandığının altını çizen Gülsar, "YGS'de 50. sıralardan 30. sıralara yükseldik. Sbs'de de 38. sıradan 22. sıraya çıktık. Ama bu yeterli değil tabi ki tek hedefimiz ilk 10 içine girmek." diye konuştu.
Bu yıl, 5 yılı doldurdukları için 285 okul müdürünün yerlerini değiştirdiklerini aktaran Gülsar, şunları kaydetti: "Bu, büyük bir hareket getirdi. Ben bundan memnunum, her giden arkadaş yeni ve daha güzel uygulamalar ile hareket getirdi. Bunun eğitim öğretime de yansıyacağını ümit ediyorum."
Bursa'nın engelli eğitiminde ilkleri gerçekleştirdiğine işaret eden Atilla Gülsar, bu alanda çok önemli iki okulun devreye girdiğini, birinin ise yapımının devam ettiğini kaydetti. Gülsar, şöyle devam etti:
"Hacı Mehmet Zorlu Engelli Okulu, Türkiye'de alanında bir ilk. Yıldırım Belediyesi'nin bize verdiği binada engelli iş okulu ve otistik çocuklarla ilgili eğitim verilecek. Engelli çocuklarımız bu kurumlarda ilk, orta ve iş eğitimi alacaklar. Bu kurumlarda yaklaşık 260 öğrenci eğitim alacak. Bu alanda eğitim için bize müracaat edenleri bu kurumlardan yararlandırmaya çalışıyoruz. Çok ağır olmayanları ise diğer okullarımızdan yararlandırmaya çalışıyoruz. Eğitimin dışında kalan çocuk olmayacak."
Bursa'daki en büyük hedefinin, okul öncesi eğitimi yüzde 100'e çıkarmak olduğunun altını çizen Milli Eğitim Müdürü Gülsar, "Bursa'daki birinci hedefim okul öncesi eğitimi yüzde 100'lere çekmek. Anaokullarında okul öncesi eğitim almayan çocuk kalmayacak. Çünkü insan davranışlarının yüzde 80'i okul öncesinde ediniliyor ve kalıcı hale geliyor. İnsanın bağımsız iş yapabilme gücü, alışkanlıkları ile iletişimi ve işbirliği ve sosyalliği tamamen okul öncesinden alınan birikimle ilgili. Okul öncesi eğitim alan ve almayan çocuk arasında büyük bir fark var. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki çocukların muhakkak bu eğitimden geçirilmesi gerekiyor."
"EĞİTİME YÜZDE 100 DESTEK"
Eğitim ve okul yapımında hayırseverlerden büyük destek sağlandığını anlatan Atilla Gülsar, "Bursa'da 2010 itibari ile 7 okul protokolü imzaladık. Bu alanda hayırsever yatırımlarına devam edeceğiz. Bu yıl ortalama 24 derslikli olmak üzere 7 hayırsever tarafından yaptırılan okul ise eğitime kazandırıldı." dedi.
/span>(Cihan Haber Ajansı)
Bu yazı toplam 223 defa okundu.