Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları çalışmaları hızlandırdı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 hedeflerini açıklamasının ardından, Bakanlıklar da bu konuda kendi/linkz> çalışmalarını hızlandırdı. Kadın/linkz> ve Aileden/linkz> Sorumlu Devlet Bakanlığı da, bu kapsamda özellikle/linkz> kadınlar/linkz>, engelliler, aile/linkz> ve sosyal/linkz> hizmetler/linkz> alanlarında reform niteliğinde hedefler koydu:
ÖĞRENCİYE KOLAYLIK: Gezici eğitim/linkz> ve öğretim ekipleri oluşturularak mevsimlik/linkz> tarım işçileri ile göçebelerin eğitimden/linkz> mahrum kalmaması sağlanacak. Bu eğitimlerin/linkz> materyalleri de öğrencinin/linkz> ayağına götürülecek. Özellikle/linkz> kız çocukları/linkz> ve kadınların/linkz> bu hizmetlerden/linkz> etkili bir biçimde yararlanması sağlanacak.
KADIN ÇALIŞANDA ARTIŞ: Doğum öncesi ve sonrası hizmetlerini/linkz> içeren 'Güvenli/linkz> Annelik' hizmeti/linkz> ülkeye yaygınlaşacak. Kadınların/linkz> işgücüne katılım oranı yüzde 35'e yükseltilecek. Girişimci olmak isteyen kadınlara/linkz> piyasa eğilimleri, mevzuat, ihracat gibi konularda danışmanlık hizmeti/linkz> verilecek. Kadınlara/linkz> yönelik kredi ve borç/linkz> verme mekanizmalarını desteklenecek.
HEDEF 'SIFIR' ŞİDDET: Kurumsal düzenlemelerin yapılması ve uygulamanın düzenli işlemesi neticesinde kadına/linkz> yönelik şiddet asgari düzeye indirilecek, hatta tümüyle bitecek. Şiddete uğrayan kadınları/linkz> ekonomik/linkz> olarak güçlendirmek ve yeniden ev kurabilmelerine imkân tanımak için 'Kredi Destek Fonu' kurulacak.
EVLİLİK İÇİN SERTİFİKA: Evliliğe uyum/linkz> ve evlilikte iletişim konularında eş adaylarının, bilinçlendirilmesi için 'Evlilik ve Aile/linkz> Eğitim/linkz> Programı' geliştirilecek. Yerel yönetimler ve sivil toplum işbirliği ile evlenecek gençlere/linkz> evlilik ve aile/linkz> sertifika programları düzenlenecek. 'Profesyonel/linkz> Koruyucu Aile/linkz> veya Evlat Edindirme Sistemi' kurulacak.
TÜM YAŞLILARA BAKIM: Çocukları ile birlikte yalnız yaşayan annelere yaşamlarını/linkz> çocuklarından/linkz> ayrılmadan daha güvenli/linkz> ve sağlıklı/linkz> olarak sürdürebilmeleri için "Stüdyo Evler" kurulacak ve bu annelere her türlü sosyal/linkz> destek sunulacak. 65 yaş üstü tüm yaşlıların 'Bakım Sigortası'ndan yararlanması sağlanacak. Bakıma ihtiyaç/linkz> duyan tüm vatandaşlara 'Eğitimli/linkz> Bakım Elemanı' temin edilecek.
Sigorta bedelini devlet ödeyecek
Evde bakım ücreti alan engelli ailelerine/linkz> sosyal/linkz> güvenlik/linkz> hakkı verilecek ve primleri devlet tarafından ödenecek. Her özürlünün 'Bakım Sigortası'ndan yararlanması sağlanacak.
Spor yapmak isteyen özürlülerin spor/linkz> malzemeleri sosyal/linkz> güvenlik/linkz> sigortası kapsamında karşılanacak. Görme ve işitme özürlülerin sinema, tiyatro, resim gibi kültür ve sanat/linkz> faaliyetlerine erişimini/linkz> sağlayacak sistemler kurulacak.
Engelli istihdamı teşvik edilecek
Engelli ve ailesine/linkz> eğitim/linkz>, sağlık/linkz>, rehabilitasyon, istihdam gibi alanlarda destek ve rehberlik hizmeti/linkz> verecek 'yaşam/linkz> koçluğu' mekanizması kurulacak. Engellilerin fiziki çevreye, bilgiye ve hizmetlere/linkz> engelsiz erişimi/linkz> sağlanacak.
Özel eğitim/linkz> okulları için uygulanan ücretsiz/linkz> taşıma sistemi tüm özürlü öğrencileri/linkz> kapsayacak şekilde genişletilecek. Özel/linkz> sektöre engelli istihdamı için teşvik sağlanacak.
Bu yazı toplam 307 defa okundu.