12 Şubat 2012 Pazar Saat 17:00

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dikilen ayakları ile yürümeye başladı
01 Mart 2010 Pazartesi Saat 20:18
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda 4 ay önce geçirdiği bir iş kazası sonrasında kopan bacakları ameliyatla yerine dikilen hasta yürümeye başladı.

Hasan Şirin (26), 4 tonluk silindir borunun düşmesi sonucu diz kapağı seviyesinde iki bacağı kopmuş, kendisiyle birlikte kopan bacakları hastaneye getirilmişti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Asım Aydın, hastanın sol bacağı diz üstü, sağ bacağı dizaltı kopmuş bir vaziyette getirildiğini ve 10 saatlik bir ameliyata alındığını söyledi. Hastanın kopan uzuvlarının ve kendisinin zaman kaybetmeden uygun zamanda ve uygun şekilde getirilmesinin tedavide önemli bir rol oynadığını ifade eden Aydın, "Hızla ameliyata alındı. Her iki bacakta damar grafikleri kullanılarak, her iki bacakta dolaşım sağlandı. Ameliyat yaklaşık 10 saat sürdü. Bu sürede kendisinden alınan damar yamaları ile atardamar ve toplardamarı onarıldı. Her iki bacağın sinirleri onarıldı. Kasları onarıldı. Kemiği tespit edildi." dedi.

Aydın, bu şekilde içinde büyük kas kitlesi bulunan uzuvların, soğuk şartlarda ve çok kısa zamanda ameliyatının yapılacağı merkeze ulaştırılması gerektiğini belirterek, bu durumun ameliyatın başarısını etkileyen çok kritik bir durum olduğunu söyledi.

Fizik tedavi ile sol alt bacakta yürüme egzersizlerine başlandığını söyleyen Aydın, "İki bacağı tamamen kopan hasta, şu anda sol bacağının üzerine basabiliyor, sağ bacağındaki sorunlar da aşılınca yürüyebilecek." diye konuştu.

SDÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Yener de 15 gün önce de rehabilitasyon çalışmalarına başlandığını ve hastanın durumunun oldukça iyi olduğunu söyledi. Hastanın moralinin çok iyi olduğunu ifade eden Yener, "Şu anda sol bacağının üzerine basıyor ve oldukça iyi kullanıyor. Ancak sağ bacağında kemik iyileşmesi henüz tamamlanmadı. Ama onun da hızla düzeleceğini ümit ediyoruz. Çok kısa sürede hastamızın her iki ayağının üzerine bastırabileceğimizi tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Hastaya ilk planda yük verdirmeye çalıştıklarını ifade eden Yener, kemik kırılmalarının henüz iyileşmediğini belirtti. Hastanın tedaviye olumlu cevap verdiğini kaydeden Yener, "Bunda yapılan operasyonun başarısı kadar, hastanın tedaviye uyumu, fizik tedavi çalışanlarının da çok büyük katkısı var. Hastanın sağ bacağında bir daha kemik uzama ameliyatı olacak." diye ifade etti.

Hastaneden yürüyerek çıkacağını ümit eden Hasan Şirin de, şimdiye kadar 4 ameliyat geçirdiğini, sol bacağının üzerine basabildiğini kaydetti. 4 tonluk doğal gaz borusunun büyük paletli makinenin bozulması nedeniyle üzerine düştüğünü kaydeden Şirin, şöyle devam etti: "Hastaneye geldiğimi hatırlıyorum. Ancak o ana kadar bacaklarımın koptuğunu bilmiyordum. Ellerimi bacaklarıma götürdüğümde olmadığını hissettim. Ondan sonrasını hatırlamıyorum."

Ameliyatlar sonrasında ilk adımını atmaya başlamasıyla büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Şirin, doktorların ve personelin kendisine büyük cesaret verdiğini anlattı. Şirin, yürüme mücadelesini devam ettirdiğini, her gün egzersiz yaptığını ifade ederek, "Yürüyebilmenin ne kadar güzel ve mutluluk veren bir şey olduğunu bir kez daha anladım." dedi.

(CİHAN)

Bu yazı toplam 168 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı