23 Mayıs 2012 Çarşamba Saat 13:09

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyanet: Hedefimiz dinin temel prensiplerini öğretmek
20 Haziran 2009 Cumartesi Saat 11:16
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı İstanbul Müftülüğü'nden Müftü yardımcısı Kadriye Erdemli Yaz Kur'an Kurslarının amacını anlattı.

Sıdıka Dağlı / Dünya Bülteni

Çocukların yaz tatilini verimli geçirmesi konusunu çocuklar için senelerdir düzenledikleri yaz Kur'anKurslarıyla çocukların dini eğitim alanındaki eksiklerini gideren İstanbul Müftülüğü'nden Müftü yardımcısı Kadriye Erdemli ile Yaz Kur'an Kurslarını konuştuk:

Yaz Kur'an kursları ne zaman eğitime başlıyor?

Yaz Kur'an kursları her yıl okullar kapandıktan sonra, Türkiye'nin bütün cami ve kur'an kurslarında faaliyete başlıyor. Bu yıl 22 Haziranda başlayıp 21 Ağustosta sona erecek.

Hangi yaş grupları eğitim alıyor?

Yaz Kur'an kurslarına 5.sınıfı bitiren öğrencileri alıyoruz. Öğrenciler karneleri alıp kurslarımıza başvurabilirler.

Süresi ne kadar? Bir öğrenci günde kaç saat ders alıyor?

Her gün üç saat ders veriyoruz. Sabah 10.00'dan 13.00'e kadar dersler devam ediyor. Bu sene saatlerde değişiklik yaptık. Çocukların öğle namazına katılmalarını istiyoruz. Cemaatle birlikte namaz kılarak o manevi atmosferi atmosferi teneffüs etmelerini istiyoruz.

Kursların içeriği ne? Hangi dersleri görüyorlar?

Kur'an öğrenmeleri için önce öğrencilerimize Elif cüz'ünden başlıyoruz. Daha sonra Kur'an-ı Kerim derslerine devam ediyoruz. Bunun yanında namaz surelerini ezberliyorlar. Ayrıca, temel dini bilgileri, peygamberlerin hayatlarından kısa aktarımlar ve ahlaki değerleri de öğrencilerimize aktarıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı, çocuklar için, güzel kitaplar hazırladı. Çocuklara dinimizi sevdirerek öğretecek, renkli/resimli çok hoş kitaplar. İstanbul Müftülüğü de yaz kursları için, sorulu-cevaplı dini kitaplar hazırladı ve bunlar öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak. Dönem sonu ise tüm ilçeleri kapsayan "ödüllü yarışmalar" düzenleniyor.

Yaz Kur'an kurslarında kur sistemine göre ders işliyoruz. Öğrenciler Kur'an bilmelerine göre derecelere ayrılıyorlar. Yani bilmeyen birinci kurdan başlıyor ve ilerlemesine göre kur atlıyor. Hiç bilmeyenler birinci kur, Kuran'a geçenler ikinci kur, tecvit ve talimli gereken öğrenciler üçüncü kurdan başlayacak. Dini bilgiler ise her kurda ortak verilecek. Ayrıca her kur bitiminde öğrencilere sertifika veriyoruz. Böylece tatile giden öğrenci, memlekete gittiği zaman diğer kurdan devam edebilecek.

Kimler ders veriyor kurslarda?
Yaz Kur'an Kurslarımızda görev yapacak hocalarımız için, özel eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Kur'an kursu hocaları, imamlar, fahri görevli arkadaşlarımız bu eğitimlerden sonra göreve başlıyorlar. Ayrıca hocaların yetersiz kaldığı yerlerde İlahiyat ve İmam Hatip Mezunu arkadaşlardan Kaymakamlık onaylı belgeleri olan arkadaşlar görev alacaklar.

Nasıl katılım bekliyorsunuz?

Çok yoğun bir katılım bekliyoruz. Bütün çocuklarımızı bekliyoruz. Diyanet bu sene özel materyaller hazırladı. Hem görsel hem de işitsel malzemelerle çocukların severek, sıkılmadan öğrenmesini amaçlıyoruz. Kurslarımızda futbol müsabakalarından gezilere kadar birçok aktivitelerle de çocuklarımıza iyi vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Çocuklarımızın gönüllerini hoş tutup, Yüce Rabbimizin sevgisini gönüllerine nakşetsinler istiyoruz.

Engelli çocuklar için çalışmalarınız var mı?
Bu yıl görme ve işitme engelliler için özel kurslar açtık. Kız ve erkek kursları olarak yaz boyunca eğitim görecekler. Görme engelliler için kabartma yazı ile materyaller hazırladık. Görme engelli öğrencilerimiz yatılı olarak eğitim görecekleri kurslar; Ümraniye Mehmet Akif Kız Kur'an Kursu, erkek öğrenciler için ise Çekmeköy Alemdağ Erkek Kur'an Kursu.
İşitme engelli öğrencilerimiz için ise; erkekler Zeytinburnu Demirciler Sitesi Camiinde, kız öğrenciler de Zeytinburnu Köşeli Kur'an Kursu'nda yaz boyunca eğitim görecekler.

Ortopedik engelli çocuklarımız için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bunu da bir daha ki yaz aktif hale getireceğiz.

2009 Yaz Okullarından neler bekliyorsunuz?

Çocuklarımızın dinlerini severek, Kur'an-ı Kerimi okumuş ve anlamaya çabasarfeden çocuklar. Onların Kur'an okumaları kuş cıvıltısı kadar hoş ve saf oluyor. Anne babaların en iyi yatırımı çocuklar. Anne babaların gayretlerini bekliyorum. Yaz okulları çocuklar için en büyük dinlenme aslında eğitimciler de bunu söylüyorlar. Bütün yıl okudukları okullardan farklı aktiveteler olduğu için çocuklar ruhen dinleniyorlar. Hem uykularını alıyorlar hem kurslarımıza devam ediyorlar hem de eğlenceli aktivitelere katılarak yaz tatillerini verimli bir şekilde değerlendirmiş oluyorlar.

dunyabulteni.net/

Bu yazı toplam 254 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı