24 Mayıs 2012 Perşembe Saat 00:32

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitimde Kökten Değişiklik Şart
23 Eylül 2010 Perşembe Saat 15:56
Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Mustafa Korkmaz 2010-2011 eğitim-öğretim yılına birikmiş sorunlarla girildiğini öne sürdü.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Mustafa Korkmaz 2010-2011 eğitim-öğretim yılına birikmiş sorunlarla girildiğini öne sürdü.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Mustafa Korkmaz, eğitim ve bilim emekçilerinin tüm çabalarına rağmen, uygulanan yanlış politikalarla eğitim sisteminin gittikçe çürütüldüğünü söyledi. Korkmaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “ Öğretmen atamaları yapılmıyor. Öğretmen açığı ücretli ve vekil öğretmenlerce karşılanmaya çalışılıyor. Eğitim kamusal hak olmaktan çıkarılıyor, paralı eğitim yaygınlaştırılıyor. Eğitim-öğretim yılının ekonomik yükü velilere ödetiliyor. Kalabalık sınıflarda eğitim, önemli bir sorun olmayı sürdürüyor. Orta öğrenimde okullaşma oranı %60 karşılanıyor. Okula gitmeyenlerin önemli bir bölümü kız çocuklarından oluşuyor. Sayıları 1 milyonu bulan engelli çocukların ancak 30 bini eğitim hakkından yararlanabiliyor. Bireylerin ana dillerinde eğitim görme hakkı engelleniyor. AKP hükümeti,  bütün bu sorunlara çözüm getirmediği gibi, AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen, zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda direniyor. Eğitime önem vermek, öncelikle bütçeden eğitime ayrılan payla ölçülür. Oysa, bu pay son derece yetersiz olduğu gibi, mevcut bütçeden eğitim yatırımları için harcanacak oran, 2002 de %17.18 iken, 2010 da  %6.32 ye düşürülüyor. Okul öncesi eğitimden başlayarak, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından eğitimin bilimsel ve demokratik olmasına, derslik okul öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar her kademe de köklü bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Eğitim temel bir haktır. Ayrım gözetmeksizin eşit, nitelikli ve parasız olmalıdır. Eğitim hakkına erişim, köy-kent fark etmeksizin sağlanmak zorundadır. Bütçeden gerekli pay ayrılmalı, eğitime ve eğitim kurumlarına yatırım, öncelikler arasında yer almalıdır. Nitelikli eğitim, öncelikle ırkçı, ayrımcı öğeler içeren müfredattan arındırılmış, soran sorgulayan, bilimsel ölçülere uygun bir düzenleme ile mümkündür. Evrensel insan hakları değerleri doğrultusunda ana dilde eğitim şarttır ve zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. İHL’ler dahil, meslek okullarında eğitim, mesleğe yönelik olarak yeniden yapılandırılmalı ve mesleki imkan sağlayacak öğretim kalitesine yükseltilmelidir. Yoksulluk sınırında yaşayan eğitim emekçilerinin, mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır yeni bir düzenlemeye muhtaçtır. Kendilerini yenileyerek daha nitelikli eğitim verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları bir an önce yaratılmalıdır. Bütün bunları hayata geçirmek,  eğitim-öğretimi siyasi malzeme olarak görmekten çıkarıp, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve ilerleyebilmesi için en önemli ihtiyaç olduğunun idraki ile gerçekleşebilir” dedi.

Bu yazı toplam 260 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı