Ereğli de yaşayan 34 yaşında ki Engelli vatandaş İlkay Karaca, engelli olmasına rağmen hayata küsmedi. Oto Elektrik ustası olan İlkay Karaca, araçların üzerine merdivenle tırmanarak klimaları tamir
2 Yaşında geçirdiği çocuk felci sonrasında belden aşağısını kullanamayan 34 yaşında ki İlkay Karaca, ailesinin de kendisine verdiği destek ile hayata tutundu. İlköğretim okulundan ayrıldıktan sonra babası ile birlikte çalışmamaya başlayan Karaca 1993 yılında ise oto elektrik mesleğine başladı.
O dönemlerde kamyonculuk yapan babasına yardım eden İlkay Karaca, zaman içinde ayaklarını kuvvetlendirmek için de çalışmalar yapmış. Yaptığı çalışmalar sonrasında sağ ayağını az da olsa kullanmaya başlayan Karaca, ellerinin de desteği ile yürümeye başladı. Hiçbir zaman kendisini engelli olarak görmediğini dile getiren Karaca, hayatın kendisine verdiği zor şartlardan çalışarak ve isteyerek çıktığını kaydetti. Müşterileri tarafından da çok sevilen İlkay usta, gelen arızalı araçları büyük bir titizlikle inceliyor. Yanında ki çıraklarla da iyi diyaloglar içinde olan İlkay Karaca, çıraklarının da yardımı ile büyük araçların klimalarını tamir edebilmek için yaklaşık 2 metre yüksekliğin de ki aracın üzerine merdiven ile çıkıyor. Arızayı tespit ettikten sonra yeniden kendi imkânları ile merdivenden inen Karaca, yaptığı işten dolayı da gurur duyduğunu söyledi.
1993 yılında arkadaşı ile birlikte başladığı oto elektrik işinde kendisini ilerleten İlkay Karaca, 2006 yılından bu yana Ereğli sanayi sitesinde çalışmaya devam ediyor. Elektrik ustalığının yanı sıra araba klimasında da kendisini yetiştiren Karaca, açılan seminer ve kurslara giderek işinde ilerlemeye devam ediyor. Engelli olmasına rağmen büyük araçların klima tamirleri için merdivene tırmanan Karaca, hiçbir engellinin kendisini engelli olara görmemesi gerektiğini söyledi. Karaca, kendisi gibi engelli olan arkadaşlarının da kendilerini geliştirerek hem kendilerine hem de başkalarına faydaları olmaları gerektiğini söylediği konuşmasında “ Ben 2 yaşındayken çocuk felci geçirmişim. O yaşımdan bugüne kadar ailemin desteği ile hayata kendimi hazırladım. İlköğretim okulundan ayrıldıktan sonra kendi araçlarımızda babama ve şoförümüze yardımcı oluyordum. Yerde 1 metreye kadar kar varken araçlarımıza zincirleri ben takıyordum. Babamın bana desteği, benimle ilgilenmesi ve hayata hazırlanırken yanımda olması beni bugünlere getirdi. Geçen zaman içinde Mesut adında bir arkadaşım ile birlikte oto elektrik işine başladık. Subaşı mevkiinde başladığımız dükkânımız kapanınca 2006 yılında Merkez Sanayi sitesinde dükkânı olan İsmail Güneş abimizin yanında çalışmaya başladık. Yaklaşık 4 seneden bu yana da çalışmaya devam ediyorum. Bu işimden de son derece mutluyum” dedi.
'"İlkay Karaca, diğer engellilerinde kendilerini engelli olarak görmemesi gerektiğini belirterek “ Her engelli gibi bende hayata küsmek üzereyken ailemin desteği ile hayata tutundum. Burada engelli arkadaşlarımızın da hayata küsmemesi gerekir. Ama bunun içinde en büyük destek yine ailesinden gelmeli. Ailesinin destek vermediği her engelli hayata küsüyor. Bu nedenle de ailelere büyük iş düşüyor” dedi.
http://www.degisimmedya.com/degisim.php?sub=arsiv&id=61320
Bu yazı toplam 317 defa okundu.