Aydın’ın Koçarlı ilçesinde seçim sonuçları, vesayet altındaki zihinsel engelli vatandaşların oy kullanması gerekçe gösterilerek geçersiz sayıldı.
ydın'ın Koçarlı ilçesinde 29 Mart seçimleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, vesayet altındaki zihinsel engelli vatan
daşların oy kullanması gerekçe gösterilerek iptal edildi.
Koçarlı'da AK Partili Belediye Başkanı Nedim Kaplan koltuğundan oldu. Bağarası'nda da DP'li Başkan Salih Özdemir'in kurayla kazandığı başkanlık seçiminin aynı gerekçeyle iptal edildiği söylentileri yayıldı.
YSK, CHP Aydın İl Başkanı Tunç Aytur ve DP Aydın İl Başkanı Engin Polat'ın yaptığı, "Koçarlı Asliye Hukuk ve Sulh Hukuk mahkemelerinin, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesince vesayet altına alınmasına karar verdiği kişilere oy kullandırıldı" itirazlarını değerlendirdi.
BAŞKAN ÜZGÜN
Koçarlı ilçe merkezinde kurulu 1001, 1007, 1008 ve 1009 numaralı sandıklarda, oy kullanmasına kısıtlama getirilen 8 kişinin kullandığı oyları geçersiz sayan YSK, Koçarlı ilçesi belediye başkanlığı seçimini iptal etti.
YSK, AK Partili Belediye Başkan adayı Nedim Kaplan'ın bin 382 oyla seçimi kazandığı, CHP'nin bin 380 oyla ikinci, DP'nin bin 375 oyla üçüncü olduğu 29 Mart Koçarlı Belediye Başkanlığı seçimlerinin 7 Haziran 2009'da yenileneceğini duyurdu.
Belediye başkanının iki oy farkla seçildiği ilçede, sekiz zihinsel engellinin oylarının sonucu etkilediğini açıklayan YSK, 7 Haziran 2009 seçimlerinde Koçarlılıların sadece belediye başkanlığı için oy kullanacağını da açıkladı.
Ankara'dan gelen haber seçimi 2 oy farkla kaybeden CHP'li eski Başkan Cengiz Şen'i sevindirirken, AK Partili yeni Başkan Nedim Kaplan'ı üzdü. Mazbatasını alıp günlerdir gelen çiçekleri ve tebrikleri kabul eden Nedim Kaplan, "Tabii ki üzgünüz. Özürlülerin oy kullandığı söylenen sandıklar bizi etkilemedi. Ancak süreci beklemek zorundayız" dedi.
ORTALIK KARIŞTI
Geçen hafta görevini, Kaplan'a devreden Koçarlı eski Belediye Başkanı ve CHP adayı Cengiz Şen ise, "Tabii ki bu karara çok sevindim. Hak yerini buldu. Seçimi iki oyla kaybetmiştim. Bu da beni çok üzmüştü. Yeniden seçime gidilecek" diye konuştu.
Öte yandan DP adayı Salih Özdemir ve CHP adayı Hüseyin Yıldırım'ın bin 229'ar oy, AK Parti adayı Akif Pala'nın bin 215 oy aldığı Söke'nin en büyük beldesi Bağarası'ndaki belediye başkanlığı seçimi için de aynı gerekçeyle iptal başvurusu yapıldı. DP adayı Salih Özdemir'in kurayla başkan olduğu beldedeki belediye başkanlığı seçiminin iptal edildiği söylentileri yayıldı.
Geçen çarşamba günü koltuğuna oturan Başkan Özdemir, "YSK'nın bir iptal kararı aldığına ilişkin kaymakamlık ve ilçe seçim kuruluna bilgi gelmediğini öğrendim. Bana ulaşmış bir karar da yok. Bekliyorum" yorumunu yaptı.
Kısıtlı seçmenlere oy kullandırıldığı iddiasıyla seçime itiraz eden AK Parti adayı Akif Pala ise YSK'den seçimlerin iptali yönünde karar çıktığını iddia etti. Aydın CHP İl Başkanı Tunç Aytur da, Koçarlı ile birlikte Bağarası'nda da belediye başkanlığı seçiminin iptal edildiğini öne sürdü.
Kiraz'da da itiraz
SÜLEYMAN SAĞAT (HABER MERKEZİ)
AK Parti, CHP'nin 26 oy farkla seçim kazandığı İzmir'in Kiraz ilçesinde zihinsel engellilere ve izinli erlere oy kullandırıldığı iddiasıyla seçim sonuçlarına itiraz etti. Kiraz seçmen listelerinde adları olmadığı halde tutuklulara da oy kullandırıldığını iddia eden AK Parti İl Başkan Yardımcısı Numan Arıcı, belgelerle birlikte YSK'ya başvurdu. Şimdi YSK'dan söz konusu itirazla ilgili gelecek son karar bekleniyor.
24 zihinsel engelliye, 5 izinli askere ve 9 tutukluya oy kullandırıldığını savunan Arıcı, "38 oyun geçersiz sayılması gerekiyor. Bu da Kiraz'daki seçim sonucunu değiştirebilir" dedi.
İlçe ve il seçim kurullarının hiçbir gerekçe göstermeden itirazlarını redddettiğini öne süren Arıcı, "Kiraz'da seçim bitmedi. Şu anki sonucu oy hakkı olmayan zihinsel engelliler, izinli askerler ve tutuklular belirledi. YSK'nın kararının gerçeği ortaya çıkaracağına inanıyorum" diye konuştu.
Bu yazı toplam 142 defa okundu.