24 Mayıs 2012 Perşembe Saat 10:59

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engelliler Sporla Tanışarak Sosyalleşiyor
15 Aralık 2011 Perşembe Saat 16:15
Engelli bireye sahip olan ailelerin son yıllarda çocuklarını rehabilitasyonlarında en etkili yöntem olduğu belirtilen spora yönlendirmeye başladığı bildirildi.

Engelli bireye sahip olan ailelerin son yıllarda çocuklarını rehabilitasyonlarında en etkili yöntem olduğu belirtilen spora yönlendirmeye başladığını, sportif aktivitelere katılan engellilerin ise psikolojik olarak kendini daha iyi hissettikleri ve öz güvenlerinin arttığı bildirildi.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu As Başkanı Ali Duran Karakaya, yaptığı açıklamada, sporun engelliler üzerinde son derece önemli ve yararlı etkilerinin olduğunu söyledi.

Son yıllarda düzenlenen çeşitli etkinlikler sayesinde engellilerin spora yönlendirilmesinin hızlandığını anlatan Karakaya, engellilerin ve ailelerinin sporla tanıştığı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından düzenlenen "Engelli Sporlarını Tanıtma Festivali"nin bunlardan biri olduğunu söyledi.

Karakaya, bu tür organizasyonların desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Buraya özel eğitim kurumları, engelliler ile aileler geliyor ve engelli çocukların ailelerinde 'evet benim çocuğum da buradaki çeşitli branşlardan birisini yapabilir' düşüncesi oluşuyor. Dolayısıyla spor yapan bir engelli psikolojik olarak kendini iyi hissediyor, kendine güveni artıyor" dedi.

-3 bin 800 civarında kayıtlı sporcu var-

Karakaya, yapılan çalışmalar neticesinde sporcu sayısında artış sağlandığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Federasyon bünyesindeki 13 branşta 3 bin 800 civarında sporcumuz var, sayı hızla artıyor ancak yeterli değil. Bu tür etkinliklerin olması engellilerin spora yönelmesini etkiliyor. Kısacası spor engel tanımıyor. Spor, toplum içerisinde mutlu ve huzurlu yaşamak için en önemli etkendir."

Son dönemde engelli bireye sahip olan ailelerin çocuklarını, rehabilitasyonlarında en etkili yöntem olduğu belirtilen spora yönlendirdiği bildiren Karakaya, şöyle devam etti:

"Daha önceleri ailesinde engelli olanlar o kişiyi göstermek, sokağa çıkarmak istemezlerdi. Ancak şimdi öyle değil. Engelliler hayatın her alanında aktif bir şekilde yer alıyor. Bu konuda öncelikle topluma çağrıda bulunmak gerekli. Engelli olmak hiç birimizin tercihi değil. Biz engelliler yeterli ve kusursuz olmayabiliriz ama biz varız. Sonuçta sokağa çıkan bir engellinin yanında refakat eden insanlara acıyarak, duygusal olarak yaklaşmanın doğru olmadığını algılamamız gerekli. Böyle olursa engellilerin aileleri çocuklarını sokağı çıkaracaklardır."

-Spor, destek bir tedavi yöntemi olarak da düşünülebilir-

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Antrenörlük Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gonca İnce ise özel eğitim merkezlerinde çoğunda sportif aktivitelerin yapılmadığına dikkati çekerek, "Engelli bireyler için çok önemli olan sportif faaliyetlerin yapılabilmesi için özel eğitim merkezlerine büyük görev düşüyor. Özel eğitim merkezlerindeki spor kulüplerinin sayısının artırılması burada yetişen sporcu engellilerin ileride Paralimpik Olimpiyatlarında yarışan sporcu sayısını artmasına da katkı sağlayacak" diye konuştu.

Sporun engellilerin üzerinde olumlu etkilerini olduğunu bildiren İnce, şöyle devam etti:

"Spor bir kere engellilerin sağlıklı yaşamalarına katlı sağlıyor. Rehabilitasyon belirli bir düzeye kadar yapılabiliyor, bireysel eğitim programları ile birebir eğitim veriliyor ancak sportif eğitim özellikle grup çalışmalarına katkı sağlıyor. Grup çalışmalarında etkileşim çok fazla. Topluma katılmaları, göz temasının kurulması, iletişim kurmalarında çok önemli bir etken. Bu arada motorik özellikleri gelişiyor bu da yaşam kalitelerini artırıyor. Spor, birçok aktivitede destek bir tedavi yöntemi olarak da düşünülebilir."

Yrd. Doç. Dr. İnce, engelli bireye sahip ailelere çocuklarını spora yönlendirmeleri konusunda önerilerde bulunarak, "Ailelere, engelli çocuklarını mutlaka bir sportif aktiviteye yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Spor engelli bireylerin hem topluma kazandırılmasına hem de sağlıklı olmalarına katkı sağlıyor. Ailelerden engelli çocuklarının yaşam felsefesi olarak sporu benimsemelerine destek olmalarını istiyorum" diye konuştu.

Bu yazı toplam 66 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı