24 Mayıs 2012 Perşembe Saat 11:27

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Engellilerin Anne Baba olmaya hakları yok mu?
20 Aralık 2011 Salı Saat 00:38
Bu hafta sonu engelli bir genç kızla tanıştım. Uzun uzun sohbet ettik. Yürüme güçlüğü çekiyor. Zaman zaman da konuşması yavaşlıyor, ellerini kullanmakta zorlanıyor.

Adı Elmas...

Elmas'ın kalbi de, adı gibi.

“Abla ben evlenmek istiyorum, benim de çocuklarım olsun istiyorum. Ama babam evlenmemi istemiyor” dedi.

Aileyle görüştüm.

Anne: “Çocuğum doktorların ihmalinden engelli oldu, ateşini zamanında düşüremediler. Onun arkadaşları şimdi gelin oldu” derken gözyaşlarına hakim olamadı.

Elmas'ın babası: “ Ben de kızımın evlenip yuva kurmasını istiyorum ama bu evlilik nasıl olacak ki? Sağlam insanlar, sağlam kızları beğenmiyor, yolda zor yürüyen bir kızı hiç isterler mi? İnternetten komşumuzun yeğeni evlenmiş. Kendisine engelli bir koca bulmuş ama internetten nasıl takip edeceğim de bulup görüşüp evlendireceğim.

Haydi evlendiler. İki engelli insan, yalnız başına nasıl yaşar? Ben engelli kızıma zor bakıyorum. İkinci bir insanın sorumluluğunu nasıl alırım? Diyelim ki, kızımı gelin ettim. O aile kendi çocuğuna zor bakarken bir de benim kızıma nasıl bakacak?”
diyor.

Anne haklı, baba haklı Elmas da haklı..

Ben çok üzgünüm.

Bu olaydan sonra http://www.engellilerevleniyor.com sitesinin sorumlusuyla görüştüm. Engelli evliliklerini sordum. Ailelerin içinde bulundukları psikolojik durumu aktardım.

EngellilerEvleniyor.com sitesinin yöneticisi Hakan bey, konuyu çok yakından bildiklerini söyledi.

Ve anlatmaya başladı.

“Bizi öyle insanlar arıyor ki telefonu çaldırıyor, kapatıyor. EngellilerEvleniyor.com sitesi kurulmadan önce olsaydı telefon sapığı der geçerdim. Şimdi biliyorum ki arayan konuşma engelli bir üye. Konuşamıyor ama duyuyor. Biz sorusunu sitemizden yazmasını, mail adresimize veya GSM numaramıza mesaj atmasını istiyoruz.

Aileler engellilerin evlenmesine sıcak bakmıyor. O nedenle de internetten bile olsa tanışıp evlenmelerini istemiyorlar. Çocuklar çok ısrar ederse abisi, ablası veya anne ve baba çocukları için internet sitesinden evlenecek eş adaylarını arayarak iletişim kuruyor. Kendileri yazışamayacak durumda olanlarla aileler bizzat ilgileniyor”
dedi.

Hakan bey ile görüşürken Türkiye'de İstanbul nüfusu kadar engelli olduğunu öğrendim.

Hakan bey'den EngellilerEvleniyor.com sitenin kurulma hikayesini dinlediğimde daha fazla üzüldüm.

Ege Bölgesi'nde görev yapan yakışıklı bir öğretmen trafik kazası geçirir. Kaza sonrasında % 45 bedensel engelli olur. Evlilik hazırlıkları yapan öğretmeni nişanlısı ailesinin baskısıyla terkeder. Daha bir kaç ay öncesine kadar sağlıklı bir öğretmenken şimdi % 45 engelli olmuştur.

Milli Eğitim öğretmen olarak kabul etmez, nişanlısı terkeder. Gecenin ilerleyen saatlerinde can sıkıntısıyla bir evlilik şirketinin telefonu çaldırır. Kendi durumunu anlatır ve bu duruma üzülen site yöneticileri http://www.engellilerevleniyor.com sitesini kurarak yayına verir.

Türkiye'de engelli olmak zor.

Engellileri ne anneler anlıyor, ne babalar ne de devlet?

Türkiye'de engelli olmak, sevmeye engel, evlenmeye engel, sokağa çıkmaya engel...

CHP Milletvekili Şafak Pavey'e bir pantolonu çok gören TBMM'yi gördükten sonra sorunların siyasi olarak çözüleceğine de inanmıyorum.

TBMM'deki vekillerimiz Şafak Pavey'in mekanik bacağını çok mu sevdiler ki pantolon giymesine izin vermediler?

Ama komisyondan geçmiş! Milletvekili Pavey'e 2012'de TBMM'nin açılışında törenle pantolan giydirilecek miş!

Meltem GÜRSOYGazeteci Yazar
mgursoy@yerelgundem.com

Bu yazı toplam 222 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı