24 Mayıs 2012 Perşembe Saat 12:31

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Esnafa yaptırım kapıda
30 Kasım 2009 Pazartesi Saat 13:38
'Kaldırım İşgali' kampanyası başlayalı aylar oldu. Ancak esnaf sattığı ürünleri dükkan önlerine çıkarmakta ısrarlı.

Vatandaşlar kaldırımların kendilerine bırakılmasını isterken, Başkan Altepe de, broşürlerle kampanyanın devamının sağlanacağını ve kurallara uymayan esnaflara yaptırım uygulanacağını söylüyor.

Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda esnaf dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile kaldırımların işgalini engellemek amacıyla kampanya başlatılmıştı. Altepe, “Kaldırımlar ve yollar şehirlerin aynası. Bursa’da bu konuda istediğimiz sonucu alamadık. Bu ayıbımızı artık kaldıralım. Bizim kültürümüzdeki en büyük ayıp, yolların kapatılması, kaldırımların işgal edilmesi. Bu konuda aslında bizim örnek bir toplum olmamız gerekiyor. Bursa’ya yakışan şekilde yollarımızı, kaldırımlarımızı bu işgalden kurtarıp, çağdaş bir kent haline getireceğiz. Esnafımızın kendisini geliştirmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Esnaf derneklerimizle, eğitim kurumlarımızla, bu konuda her türlü eğitime, çalışmaya önümüzdeki günlerde başlayacağız” demişti. Altepe, hedeflerinin Bursalılar’ı gönüllülük esasıyla, bilinçlendirmek, kente karşı sorumluluk duygularını geliştirmek olduğunu belirtmiş “Cezalandırma son konu. Halkımız bu zamana kadar bu işi hep yanlış anladı. Bu iş sadece zabıtanın sorunu değil. Burada önemli olan vatandaşların sorumluluk duyması” diye eklemişti. Ancak gönüllülük esasına dayalı bu kampanya çok fazla başarılı olmadı. Çünkü esnaflar, mallarını kaldırımlara çıkartmaya devam ediyor. Cafe ve kahvehane sahiplerinin de masalarını kaldırımlara çıkartmasıyla vatandaşa yürüyecek yer kalmıyor. Üzerine bir de otomobil sahiplerinin araçlarını kaldırımlara yanlış park etmesi eklenince vatandaşlar için yürümek tam bir işkence haline geliyor. Esnafların mallarını kaldırımlara çıkarmasından rahatsızlık duyduğunu belirten Recep Kaya, esnafların kaldırımları kullanmadan da satış yapabileceğini vurguladı. Yol kenarlarına park eden araçların da kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Kaya, kaldırımların yayalara bırakılmasını istedi.

ÇÖZÜM ZABITADA

Büyükşehir Belediyesi’nin ilk zabıta müdürü olan Hasan Karadayı, kaldırımların işgal edilmesinde daha duyarlı şekilde baktığını söyledi. Seyyar satıcıların bile esnaf kadar saygısız davranmadığını öne süren Karadayı, “Korkunç, bayram arifesinde Bakırcılar Çarşısı’na girdim utandım. Tüm esnafların malları dışarıda. Vatandaşa yürümeye yer yok” dedi. Zabıta’nın önceden çok önemli görevleri olduğunu, şimdi elinden alındığını kaydeden Karadayı, “Zabıtalar önceden esnafı denetliyordu. Ama şimdi öyle bir görevleri kalmadı. Esnaflar mallarını gönüllülük esasına dayanarak içeri olmazlar. Bir yaptırım uygulanması şart. Esnafların sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Özellikle Atatürk Caddesi’nde mutlaka zabıtanın olması lazım” diye konuştu.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ DE VAR

Vatandaşın kaldırımların işgal edilmesinden muzdarip olduğunu fakat elinden bir şey gelmediğini belirten Kemal Altun, “Esnaf mecburen geçimini bir yerden sağlayacak. Bu durumdan rahatsız oluyorum ama başka bir alternatif yok. Yanlış park eden araç sürücüleri yüzünden bazen insanlar kendi evlerinin önüne dahi giremiyor. Gürültü kirliliği de çok büyük bir sorun. Dolmuş şoförleri kornalarıyla vatandaşı rahatsız ediyor. Bir durakları yok. Bu konunun da üzerine gidilmesi gerekiyor” dedi.

YANLIŞ PARKLAR

Engelli bir vatandaş olan İsmail Acun, Kaldırım İşgali kampanyasının bir işe yaramadığını, sürücülerin eski davranışlarına devam ettiğini ifade etti. Araçların olur olmaz her yere park edildiğini belirten Acun, kendilerine dolaşma hakkı verilmediğini söyledi. Acun başından geçen bir olayı da şöyle anlattı: “Ulucami’nin oradan karşıya geçecektim. Engelliler için yapılan yere biri aracını park etmiş, geçemedim. Çevredekilerden yardım istedim. Beni kaldırıma çektiler.” Acun, kaldırımları eskiden olduğu gibi sürücülerin kullandığını kaydetti.

BROŞÜR DAĞITILACAK

Kaldırım İşgali kampanyasına rağmen esnafın sattıkları ürünleri dükkanlarının önüne çıkartmaya devam ettiğini ilettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Kaldırım işgali kampanyasıyla ilgili ilçe belediyeleri ile birlikte çalışma yapacağız. Öğrencilerle, gençlerle, çocuklarla esnafa broşür dağıtmaya başlayacağız. Bu çalışmaları giderek geliştireceğiz” dedi. Çevre gönüllüsü gençlerin vatandaşları bilinçlendirmek adına broşür dağıtacaklarını vurgulayan Altepe, “Bu şekilde ivme kazanarak çalışmamız devam edecek. Daha sonra kurallara uymayanlar için bir yaptırım uygulanacak” diye konuştu.

Bu yazı toplam 105 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı