11 Şubat 2012 Cumartesi Saat 16:20
ONLÝNE

Basýn ve Yayýn Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alaný
Reklam Alaný
Reklam Alaný
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Fatih Altaylý
26 Şubat 2010 Cuma Saat 20:08
Tesyev Mütevelli Üyesi,Teke Tek programýnýn yapýmcýsý ve sunucusu, Gazeteci Fatih Altaylý sorularýmýzý içtenlikle yanýtladý.

Bize kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Fatih Altaylý? Özellikle çocukluk ve gençlik yýllarýnýzdan O yýllara iliþkin anýlarýnýzdan… Spora, futbola olan ilginiz, Galatasaraylýlýðýnýz nasýl oluþtu?

Çocukluðumla ilgili çok farklý bir durum yok. Sýradan, yaramaz, hatta azgýn bir çocuktum. Galatasaraylýlýðým ise sanki doðuþtan. Ailede, çevremizde çok Galatasaraylý ve Galatasaray Lisesi mezunu vardý. Ben de o ortamda Galatasaraylý oldum. Ortaokula baþlayacaðým zaman da, Galatasaraylýlýk baskýn çýktý. Kolej sýnavlarýnda hemen hemen bütün okullarý kazanmýþtým. Ailem o dönemde Galatasaray Lisesi’nin deðil, Robert kolej’in daha iyi bir eðitim verdiðini düþünüp, beni oraya yollamak istedi. Bense Galatasaray diye direttim ve benim dediðim oldu. Spora ilgim de okulda baþladý. Gerçi küçük yaþlardan itibaren sporla iç içeydim ama özellikle takým sporlarýna ve futbola olan baðlýlýðým okulda baþladý diyebilirim. Çünkü Galatasaray Lisesi’nde muhakkak bir spor yapmak gerekir. Ben de hem atletizm, hem basketbol, hem de voleybol yaptým. Gerçi hiç birinde çok üst düzey performansým yoktu ama yapmak þarttý. Galatasaray Spor Kulübü’ne de çocuk yaþlarda minik üye olarak girdim. 18 yaþýndan itibaren de yönetimlerde, kulüp organizasyonlarýnda faal olarak iþler aldým.

Gazeteciliðe nasýl baþladýnýz? Baþladýðýnýz yýllarda ne gibi hedefleriniz vardý? Yazýlý ya da görsel basýnda bir gün böylesine bir noktaya gelmeyi kendinize hedef koymuþ muydunuz?

22 yaþýndaydým. Cumhuriyet Gazetesi’ne gittim, Hasan Cemal’in kapýsýný çaldým. Gazeteci olmak istiyorum dedim. O da benim spordan baþlamam gerektiðini söyledi. Rahmetli Galatasaraylý abim Erdem Sanvar’la, Cumhuriyet’in spor þefi Abdülkadir Yücelman’a gittik. Bir kaç dil konuþtuðum için Çevirmen olarak baþlattý. Bir ay sonra muhabir oldum. 1 yýl sonra dergilerin sorumluluðuna getirildim. Doðruyu söylemek gerekirse baþladýðým gün niyetim 35 yaþýnda Cumhuriyet’in Genel Yayýn Yönetmeni olmaktý. Çünkü Hasan Cemal 26 yaþýnda genel yayýn yönetmeni olmuþtu. Ben 35 yaþýnda olmalýydým. Ben baþladýðýmda görsel basýn sadece TRT’deydi. Öyle bir niyetim de yoktu.

Mesleðinizde hedefleyipte, gerçekleþtiremediðiniz þeyler var mý?

Cumhuriyet’in genel yayýn yönetmeni olamadým.

Mesleðinizle ilgili en çok nelerden keyif alýyorsunuz? Yazmak mý size daha çok keyif veriyor yoksa televizyonda program yapmak mý?

Tabii ki, yazmak. Televizyon boþ bir iþ. Uçup gidiyor. Yazý kalýyor. Okunduðum müddetçe yazmak isterim.

Fatih Altaylý neler okur? Neleri izler? Nerelere gider, nelerden hoþlanýr? Biraz hobilerinizden söz edebilir miyiz?

Çok okurum. Haftada en az iki üç kitap. Dün Benim Hüzünlü Orospularým’ý bitirdim. Marquez’in Seyahati çok severim. Her yere giderim. Ama Paris’i özellikle çok severim. Hobi dersek golf oynuyorum. Akþamlarý sadece yemek için dýþarý çýkarým. Gürültü, patýrtý, kalabalýktan nefret ederim.

Sýký bir Galatasaray’lýsýnýz Galatasaray’ýn kulüp yapýsý ve futbol takýmý olarak ayrý ayrý bugünkü durumuyla ilgili yorumunuzu alabilir miyiz?

Futbol takýmý çok da önemli deðildir. Parayý basarsýnýz kurulur. Biraz þans, biraz rakiplerin durumu futbol takýmýnýn baþarýsýný belirler. Önemli olan kurumsal olarak kulübün yapýsýdýr. Hedefleri, bu hedeflere ulaþmak için belirlediði yöntemlerdir. Galatasaray’ýn bugünkü sorunu burada. Baþkan’ýn vizyonu yok. Modern kulüp nasýl olur, nasýl yönetilir bilmiyor. Yanýnda da bilen yok. Bir grup hevesli adam ama iþi bilmiyorlar. Kulübe bir hedef ve bu hedefe ulaþmak için bir yöntem geliþtirmiyorlar. Günlük sorunlarla kendilerince uðraþýyor ve bunu baþarý zannediyorlar ki, en vahimi de bu.

2000’li yýllarýn baþýnda ülke futbolunda ve Avrupa’da sportif baþarý açýsýndan tavan yapan Galatasaray, neden çizgisini daha uzun bir süre koruyamadý?

Çünkü Galatasaray batýya açýlan pencere de olsa, sonuçta bir Türk kurumu ve baþarýyý hazmetmek zor. Faruk Süren gibi bir adamý yýkýp devirdik. Neden? Tek nedeni var kýskançlýktan. Faruk Süren’in ufku ve projeleri, klüp üyelerinin ve kendini kulübün sahibi zannedenlerin ufkunu ve becerisini aþtý. Onlar Galatasaray’ýn gerisinde kalýnca, yetiþmeyi deðil, Galatasaray’ý geri kendilerine doðru çekmeyi tercih ettiler. Özhan Canaydýn bu düþüncenin ürünüdür. Bizim olsun, küçük olsun, az baþarýlý olsun ama biz yönetelim. Liseli, bir grup kýsýr adamýn düþünceleri bunlar. Ve ne yazýk ki, bunlar aslýnda lisenin genelini temsil etmiyorlar fakat kendilerini lisenin temsilcisi gibi görüyorlar. Ben de liseliyim ama en büyük mücadeleyi yýllardýr bunlara karþý veriyorum.

Ýçeride ve dýþarýda futbolda hangi teknik adamlarý ve hangi takýmlarý beðeniyorsunuz?

Ýçerde Fenerbahçe’yi ve Gençlerbirliði’ni beðeniyorum. Ýçerde en beðendiðim teknik direktör bizimki, Eric Gerets. Dýþarda Maurinho ve Wenger.

Fenerbahçe’den ne istiyorsunuz? Ya da onlar sizden ne istiyor? Ezeli rekabet ama ebedi dostluk derler. Kiþisel olarak Galatasaraylý Fatih Altaylý kimliðinizle sizin Fenerbahçe camiasýyla pek yýldýzýnýz barýþmýyor. Yanýlýyor muyuz? Neden?

Ben Fenerbahçe’den bir þey istemiyorum. Eski günleri istiyorum. Sýraya birlikte girip, içerde herkesin kendi tribününe oturduðu günleri. Bu iþi ben bu hale getirmedim. Biz çocukken Fenerbahçe Baþkanlarý bizi Kalamýþ’ta yemeðe çaðýrýrdý. Ellerini öperdik. Saygýn adamlardý. Ali Þen’den sonra bu iþler bozuldu. Sonrasý daha da beter oldu. Aziz Yýldýrým geldiði zaman onu destekleyen tek yazar bendim. Tesisleþmesini, kulüp için yaptýklarýný hep övdüm. Defalarca arayýp teþekkür etmiþ, dert yanmýþtýr. Ama sonra deðiþti. Yanýna bir grup mafyavari adam topladý. Garip biri oldu. Tabii bir de benim Galatasaray’ýn haklarýný koruyan bir ses olarak varolmam bazýlarýný rahatsýz ediyor. Köpeksiz köyde, deðneksiz dolaþmaya alýþmýþlardý. Biraz onu bozdum belki. Ama iþin ilginci benim yakýn dostlarýmýn pek çoðu, en yakýn iki çalýþma arkadaþým fanatik Fenerbahçeli.

Kýsa bir süre önce Doðan Grubu’ndan, yýllardýr yazmakta olduðunuz Hürriyet’ten ayrýlarak Sabah’a geçtiniz? Nedenlerini bizimle paylaþýr mýsýnýz?

Nedenlerini çok anlattým. Anlayan anlýyor, anlamak istemeyen onca þey dedi sonra oraya geçti diyor. Kanal D’de baþarýlý bir iþ yapýyorduk. Reytinglerde de saygýnlýkta da iyi noktadaydýk. Magazin haberi yapmýyor, buna raðmen zirveyi zorluyorduk. Masraflarýmýz az, gelirlerimiz yüksekti. Haber önüne ve içine ilk kez reklam alma cesaretini göstermiþtik. Ve bencilce davranmadan kanala katký saðlýyorduk. Buna raðmen nedenini anlamadýðým bir biçimde görevden alýndýk. Bu da olabilirdi ama bunu internet sitelerinden öðrenmek aðýrýma gitti. Böyle bir þey yapýlacaksa, bu görevi bana veren Aydýn Doðan’ýn almasýný beklerdim. Olmadý. Onurumla oynandý. Aslýnda ilk gün býrakmam gerekirdi fakat sorumluluk bilincim aðýr bastý. Birand’ýn göreve baþlayacaðý güne kadar ekibimle iþi götürdüm. Birand gelip devralýnca býraktým. Bana “Saygý göstermeyen” bir yerde kalmamak için ayrýldým. Sabah’a geçmeseydim, baþka yere geçer veya baþka bir iþ yapardým. Þimdi bazýlarý diyor ki, Sabah’a onca þey yazdý sonra Sabah’a geçti. Ben onca þeyi Dinç Bilgin için yazdým. Çünkü kamu kaynaklarýný kullanýyordu ve sonrasýnda da batýrdý. Turgay Ciner’e ise orayý satýn almasý gerektiðini yazdým. Satýn alýnca da þimdi medya patronu oldu dedim ve gidip tebrik ettim. Ayný þeyi Aydýn Doðan da söyledi.

Sabah’ta ya da daha geniþ kapsamda yeni yayýn grubunuzda neler yapacaksýnýz? Ne gibi projeler var kafanýzda veya sizden istenilenler neler?

Televizyon ve radyo alanýnda, yani elektronik medyada büyümeyi hedefliyoruz. Bir büyük kanal daha almak veya kurmak istiyoruz. Bir kaç radyodan oluþan bir grup oluþturacaðýz. Hem buralarda yöneticilik yapacaðým hem de gazetede yazarlýk. Sonrasýna bakacaðýz.

Türk basýnýnda genel olarak meslektaþlarýnýzdan kimleri beðeniyorsunuz? Kimleri okuyor, izliyorsunuz. Beðendiðiniz TV programlarý, kaçýrmadýðýnýz ya da ilgiyle izlediðiniz bir dizi var mý? Spor basýnýnda kimleri beðeniyorsunuz?

Saymak uzun sürer. Hýncal Uluç, Mehmet Barlas, Ertuðrul Özkök baþlýcalarý. Dizi olarak CSÝ Miami ve Desperate Housewifes’ý, bir de House’u beðeniyorum.

Ünlü biri olarak dýþarýda özgürce her istediðinizi yapabiliyor musunuz? Yapmak isteyip de yapamadýðýnýz þeyler oluyor mu? Bugünkü halinizden ve konumunuzdan memnun musunuz? Yoksa daha sakin bir yaþamý mý tercih ederdiniz?

Genelde sakin bir yaþamým var. Akþamlarý bazen bir yemeðe çýkarým. Arkadaþlarýmýzla evde otururuz. Hafta sonlarýný da evde kýzýmla geçirmeyi veya kýzýmla bir þeyler yapmayý seviyorum.

Size spor camiasýndan birkaç isim sayacaðým, onlar hakkýnda neler düþünüyorsunuz? Her biri için birkaç kelimeyle çok kýsa bir deðerlendirmeler alabilir miyim? Hýncal ULUÇ, Özhan CANAYDIN, Aydýn DOÄžAN, Aziz YILDIRIM, Þenes ERZÝK, Yýldýrým DEMÝRÖREN, Turgay CÝNER, Þansal BÜYÜKA, Yavuz KOCAÖMER

Hýncal Uluç: Deðiþik düþünce üreten sevdiðim bir dostum.
Özhan Canaydýn: 25 yýllýk dostum, aðabeyim, beceriksiz bir Galatasaray Baþkaný
Aydýn Doðan: Spor camiasýndan deðil ama uzun yýllar keyifle çalýþtýðým müesseselerin sahibi, eski patronum. Kötülüðünü görmedim.
Aziz Yýldýrým: Giderek tarzý bozulan bir adam.
Yýldýrým Demirören: Beþiktaþ’ýn þanssýz Baþkaný.
Þenes Erzik: Çok eski dostum. Türk sporun yetiþtirdiði en iyi yönetici
Turgay Ciner: Uzun yýllardýr tanýdýðým, tanýdýkça sevdiðim ve çok iyi anlaþtýðým, tarzlarýmýzýn çok uyuþtuðu yeni patronum.
Þansal Büyüka: Türk sporunu en iyi tanýyan, yanlýþ anlaþýlmasýn ama spor mafyasý diyebileceðim sevdiðim bir meslektaþým.
Yavuz Kocaömer: Sporda ve toplum hayatýnda herkesin uzak durduðu kesimlere el uzatan örnek spor adamý.

Popüler her kiþinin herhangi bir konuda topluma vereceði mesajlar mutlaka bir noktada alýcý bulacaktýr. Hele bu kiþi Fatih ALTAYLI olursa… Sizin engelliler konusunda topluma bir mesajýnýz var mý?

Engelli olmakla, saðlam olmak arasýnda bazen sadece bir milisaniye olduðunu unutmamamýz gerek. Engellilerin de sosyal yaþama katýlmalarýný saðlamak ve bunu kolaylaþtýrýcý her türlü önlemi almak hepimizin görevi olmalý

Aslýnda size engelliler konusunda çok fazla ilgilenmediðiniz için biraz kýrgýnýz. Yeni yayýn grubunuzda Tesyev’le ilgili bir projeniz olabilir mi?

Vakit sorunum var ve Allah’tan bu iþle ciddi ilgilenen dostlarýmýz var.

Vakfýmýz tarafýndan 2 YTL satýlan kartlarýmýz var. Eðer bir programýnýzda bu kartlarý anlatýrsanýz bize büyük destek verirsiniz. Çünkü bu kartlarýn satýþýndan elde edilen gelir, Üniversitede okuyan engelli gençlerimizin protezlerinde kullanýlacak.

Söz anlatýrým..

Tesyev’in mütevelli üyesi olarak, engellilerle ilgili söylemek istediðiniz bir þeyler var mý?

Yeterince zaman ayýramadýðým için özür dilemek isterim.

Zaman ayýrdýðýnýz için teþekkür eder, göstermiþ olduðunuz baþarýlarýnýzýn devamýný dileriz.

Asýl sizin baþarýlarýnýz sürsün. Sizin ki, daha önemli ve gerekli.

Ceyda Yýldýrým

Bu yazý toplam 314 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alaný
Bu Yazýya Henüz Yorum Eklenmemiþ.
ARÞÝVDE ARA
ETÝKETLER
Reklam Alaný
Reklam Alaný
Reklam Alaný