Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Ataşehir'de 2007 yılından bu yana yürütülen,
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Ataşehir'de 2007 yılından bu yana yürütülen, sosyal ve fiziksel açıdan dezavantajlı gençlerin toplumsal hayata katılımını ve meslek edinmelerini destekleyen Düşler Akademisinin tamamlanan merkez binasının açılış törenine katıldı.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bu yıl 5 bin 262 engellinin kamu personeli olarak atamasının yapıldığını, 2 bin 473 kadroya ilişkin sınav ve atama işlemlerinin ise devam ettiğini bildirdi.
Bakan Kavaf, Ataşehir'de, Türkiye Vodafon Vakfı, Alternatif Yaşam derneği (AYDER) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle 2007 yılından bu yana yürütülen, sosyal ve fiziksel açıdan dezavantajlı gençlerin toplumsal hayata katılımını ve meslek edinmelerini destekleyen Düşler Akademisinin tamamlanan merkez binasının açılış törenine katıldı.
Kavaf, burada yaptığı konuşmada, Hükümet olarak, engellilere uygun mimari düzenlemelerin yapılması, onların yeteneklerini geliştirecek eğitim imkanlarına kavuşturulması, istihdam edilmeleri ve hayatın her alanına özgürce katılmalarını sağlayacak çalışmaları süratle gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Kavaf, bu yıl engellilerin devlet memuru olabilmeleri konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirterek, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yap ılan değişiklikle engelli personel atamalarının istisna kapsamı dışında bırakıldığını, böylece kamu kurum ve kuruluşlarında açık bulunan engelli devlet memuru kadrolarına atamaların yapılmasına imkan sağlandığını söyledi.
Bakan Kavaf, şunları kaydetti:
"Bu yasal düzenlemeyle bu yıl içinde 5 bin 262 engellimizin ataması yapılmıştır. 2 bin 473 kadroya ilişkin sınav ve atama işlemleri devam etmektedir. Bu atamalarla birlikte bu yıl kamu kuruluşlarında çalışan engelli memur sayısı 2002 yılına göre 4 kat artacak ve 22 bine ulaşacaktır. Ayrıca bu yıl Ağustos ayında 'Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, halen devlek memuru olarak çalışan engellilerin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, isteklerine ve eğitimlerine uygun işler için yeniden sınava girmelerinin önündeki engellerin kaldırıldığını da vurgulamak istiyorum."
Bakan Kavaf, engelli üyesi olan ailelere destek olmak için geçen ay yürürlüğe giren yönetmelikle, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun hizmet kapsamını da genişlettiklerini belirterek, "Aileleriyle birlikte yaşayan engellilerimiz, düğün, seyahat gibi durumlarda büyük sıkıntılar yaşıyorlardı. Evinde ailesiyle birlikte yaşayan engellilerimiz ihtiyaç duydukları dönemlerde bizim kurumlarımızda geçici süreyle misafir olarak kalabilecekler. Bu uygulama, ailelerimizi sosyal açıdan rahatlatacak ve önemli bir ihtiyaca cevap verecektir" diye konuştu.
Kavaf,engellilere yönelik sosyal politikalarının yardım eksenli değil, hak eksenli olduğunu ifade ederek, "Yani sunduğumuz bütün hizmetler engellilerimiz için yapılmış ayrıcalıklar değil, zaten onların hakları olan hizmetlerdir. Bu çerçevede engelli kardeşlerimizin en küçük bir ayrımcılığa, dışlanmaya veya engellemeye maruz kalmasını asla kabul edemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de Vakıf olarak toplumsal değişimin ve gelişimin öncüsü olmak için çalıştıklarını ifade etti.
AYDER Başkanı Ercan Tutal ise Akademinin 2 yıldır engelli gençlerin toplumsal hayata kazandırılmasında önemli rol oynadığını belirtti.
BM Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Shaid Najam da "Sizlere sizin dilinizde konuşamıyorum. Bu da benim kendi engelim" diyerek, kendisine en çok ilham veren şeyin de böyle bir akademinin açılışında, Hükümetin, Bakan'ının, yerel yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada bulunması olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Kavaf, Hasan Süel, Ercan Tutal, Shaid Najam ve Ataşehir Belediye Başkanı birlikte kurdele keserek Düşler Akademisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Kavaf, açılışın ardından beraberindekilerle birlikte akademiyi gezdi.
Kavaf, Akademide Bora Kodan adlı engelli bir öğrencinin çaldığı piyanoyu dinledi ve engelli bale eğitmeni Mehmet Sefa Öztürk ile birlikte Arzum Gültekin'in yaptığı bale gösterisini izledi.
Kavaf, ritm sınıfında engelli öğrencilerle birlikte Surdo da çaldı.
Bu yazı toplam 220 defa okundu.