Türkiye Beyazay Derneği tarafından Sivas'ta, görme engellilerin cep telefonu kullanmalarını kolaylaştıracak 'mobilişim' sistemi hakkında seminer düzenlendi.
Beyazay Derneği İstanbul Şubesi/linkz> yönetim/linkz> kurulu üyesi Adem Vural, Sivas Belediyesi Gençlik/linkz> ve Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada/linkz>, Avea sponsorluğunda yürüttükleri projeyle görme engellilerin kimseden yardım almadan cep telefonunu/linkz> kendilerinin kullanabileceğini söyledi.
Daha önce bilgisayarla başlayan mobil dünyanın/linkz> şu anda cep telefonu/linkz> sayesinde hareket halindeyken de devam ettiğini belirten Vural, engellilerin de mobil dünyada/linkz> yer almasının gerekliliğine değindi.
Vural, 'Daha önceleri engelliler cep telefonuna/linkz> gelen mesajları/linkz> başkasına okutuyordu. Önceleri mesaj/linkz> gönderemediğimiz için cep telefonunu/linkz> sadece konuşmada/linkz> kullanıyorduk. Mobilişim sayesinde mesajı/linkz> sesli olarak alıyoruz' diye konuştu/linkz>.
Mobilişim'in yazıyı sese dönüştüren bir navigasyon yazılımı olduğunu ifade eden Vural, yazılımı telefonuna/linkz> yükleyen görme engellilerin kimseden yardım almadan cep telefonunu/linkz> kullanabileceğini ifade etti.
Beyazay Derneği Sivas Şube/linkz> Başkanı Tuncay Köse ise dünyanın/linkz> çok hızlI/linkz> bir şekilde değişim ve gelişim gösterdiğini belirterek, engellilerin bu süreç dışında kalarak etkinliklerini ve üretkenliklerini kaybetmemeleri gerektiğini bildirdi.
Özellikle eğitim ve iletişimin/linkz> engelli bireylerin hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Köse, 'Beyazay Derneği olarak engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak/linkz> her türlü teknik donanımın teminini sağlamak, kullanımı hakkında seminerler, konferanslar ve düzenleyeceğimiz kurslarla kurslarla bilgi ve becerilerini artırma görevini yerine getirmeye çalışıyoruz' diye konuştu/linkz>.
Köse, Beyazay Derneği Genel Merkezinin yaklaşık 50 ilde organize edilin 'Mobilişim' semineri ile cep telefonu/linkz> kullanma hakkında Sivas'ta yaşayan engellileri bilgilendirmek için bu programı düzenlediklerini sözlerine ekledi.
Bu yazı toplam 148 defa okundu.