Isparta'da açılan bir internetevinde bulunan kabartma kitaplar ve sesli bilgisayarlar sayesinde görme engelliler de interneti kullanabilecek.
Isparta Valiliği ve Belediye tarafından görme engellilere yönelik tefriş edilen internetevi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine katılan 6 Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Av. Süha Sağlam, görme engelliler için bilgiye ulaşmanın en önemli konuların başında geldiğini söyledi. Görme engellilerin eğitim hayatlarını kabartma yazı veya CD ve kasetlere okunmuş kitaplar aracılığı ile temin etmeye çalıştıklarını ifade eden Sağlam, "Engelli vatandaşlarımız yüksek öğrenimini normal insanlarla ve akranlarıyla eşit ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Bu tür eğitimleri için herhangi bir özel okul bulunmamaktadır. Bizler eğitim ile ilgili, milli eğitim müfredatıyla ilgili eğitim araçlarını bulmakla devletimizin bize göstermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ederiz. Ancak roman, hikaye, bilimsel eser, şiir gibi kültürümüze katkı sunan eğitim ve kültür araçlarını da temin etme noktasında sıkıntı çekmekteyiz." dedi. Sağlam, Isparta Belediyesi'nin maddi katkılarıyla hizmete açılan internetevinin görme engellilerin bilgiye ulaşma ve kültüre erişme yönünde çok etkili olduğunu düşündüklerini belirtti.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle anlamlı bir açılış yaptıklarını belirterek, "İnternetevimizde kabartma yazılı kitapların yanı sıra sesli bilgisayarlar aracılığı ile internet imkanı da sağladık. Sesli sisteme sahip olmayan bazı bilgisayarlar da bulunuyor. Bunları da görme engelli vatandaşlarımıza yardım amaçlı gelen kişilerin kullanabilmesi için ayırdık." diye konuştu. Günaydın, her türlü eserin güncel olarak görme engelli vatandaşlara sunulmasından yana olduğunu, burasının görme engellilerin adeta gözü olacağını kaydetti.
Vali Ali Haydar Öner engellilere ne ölçüde hizmet verilebildiğinin muhasebesinin iyi yapılması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de 8,5 milyon civarında olduğu belirtilen engellilerin sorunlarını aşmak için herkese görevler düştüğüne değinen Vali Öner, şunları söyledi: "Sadece görme engelliler değil, diğer alandaki engellilerin de eğitimleri, meslek edinmeleri, istihdamlarının sağlanması bugün daha çok üzerinde durulan sorunlar yumağıdır. Eskiden engelli olmak ayıp sayılır toplum huzuruna çıkılmazdı. Bu yanlışlıktan artık uzaklaşıldı. Engelliler kabul görüyor ve kendi kişisel sorunlarını özgüvenleriyle aşmayı başardılar. Eğitim sürecinden geçen engellilerimiz bu internetevinde elleriyle ve gönül gözleriyle görecekler."
(CİHAN)
Bu yazı toplam 213 defa okundu.