12 Şubat 2012 Pazar Saat 14:05

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul'a sanat turizmini bekliyor
24 Ocak 2010 Pazar Saat 21:33
2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin en yetkili kişilerinden biriyle, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Beyhan Murphy ile konuştuk

2Sanatın tanıtılmasında çok önemli rolü olduğu kesin, İstanbul 2010 etkinlikleri bu işlevi nasıl yerine getirecek?
Bu tanıtımı gerçekleştirecek çok kuvvetli bir ekip var, ama bürokratik sistemi biraz daha hızlandırmamız gerekiyor. Yurtdışıyla ilgili çok fazla çalışmamız var, Avrupa"daki sanatçılarla devamlı görüşüyoruz; bize “Her yerde İstanbul var” diyorlar.
Meydanlarda, metro istasyonlarında afişler asılmış. Bence bu süper bir şey. Türkiye tarihinde bir ilk, rahmetli babam keşke yaşasaydı da görseydi derim. Küçükten beri arzuladığımız, ütopik şeyler. Ben 1975"te Londra"ya gittim, “Ülkene dönünce yüzünü kapatıyor musun?” derlerdi. “Deveye mi biniyorsunuz?” diyenler vardı. 1975"ten 2010"a geldiğimizde hakikaten büyük bir fark var.

Çok büyük beklentiler var, görkemli şölenler bekliyoruz. Programlar buna cevap verecek nitelikte mi?
Herkesin beklentisine cevap vermeye çalıştık. Devlet Opera Balesi etkinliklerinin biri Uluslararası Bale Yarışması. Diğeri ise Barbaros projesi, bu büyük bir prodüksiyon. Crazy Art dediğimiz "Çılgın sanat", engelli olan ve olmayan sanatçıları birleştiren bir sosyal sorumluluk projesi.
Cihangir Insomnia, Avusturyalı iki sanatçının burada yaşayarak geliştirdiği ve Cihangir semti etrafında geçen ilginç bir tiyatro projesi. İstanpoli çok ilginç bir proje. Dans Platformu, bugüne kadar yapılmış en büyük dans projesi.
Türkiye"ye gelmemiş çok önemli çağdaş dans sanatçılarını getireceğiz. Le Grand Sultan (Büyük Sultan) Devlet Tiyatrosu"nun, Prometea ise uluslararası proje.

Sizce toplum bu projelere ilgi gösterecek mi, yoksa belirli bir grubun izlediği etkinlikler olarak mı kalacak?
O tehlikenin tamamiyle farkındayım. Burada da yine bir yelpaze mantığıyla bakmaya çalıştım. Bazıları tabii ki elitist görünebilecek. Ama halka inebilen projeler de var. Mesela "Haydarpaşa"da Bahar" gençleri harekete geçiren bir sokak şenliği. Sosyal olanakları olmayan semtlerdeki çocuklara Yıldız Alpar bale eğitimi verecek.

Bütçe meselesi çok tartışıldı, Prof. Dikmen Gürün"ün bu nedenle ayrıldığı açıklandı, yerine siz geldiniz... Bu seçimleri bütçeye göre mi yaptınız?
Çünkü 163 proje başvurusu yapılmış, bunlardan 25"i kabul edilmiş. Bütçeye uygun bir seçim yaptım. Daha çok yelpazeyi taramak istedim, kuklasından çılgın sanatına kadar muhakkak bir şeylere dokunmak istedim. Ben devlette çalıştığım için çok azla çok şey yapmaya, taştan su çıkarmaya alışkınım. İtalya, Hollanda, İngiltere, İspanya kültür ataşelikleri de çok güzel katkılarda bulundular. 

hurheber.com

Bu yazı toplam 176 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı