Mehmet Güldaş - Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden ceza olarak kesilen para, Şanlıurfa'da engelliler için düzenlenen galoş üretimi kursunda kullanıldı.
Mehmet Güldaş - Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden ceza olarak kesilen para, Şanlıurfa'da engelliler için düzenlenen galoş üretimi kursunda kullanıldı.
Şanlıurfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneğince geçen yıl hazırlanan, İŞ-KUR tarafından desteklenen galoş üretimi mesleki eğitim kursuna 3'er aylık dönemler halinde toplam 30 engelli katıldı.
Derneğe kayıtlı ve özel eğitim alan engelliler arasından seçilen ve kursu başarıyla tamamlayan 8 kişi, dernek bünyesinde faaliyet gösteren galoş üretim merkezinde aylık 350 lirayla istihdam edildi.
Ürettikleri galoşları okul, hastane ve dershanelere satarak ek gelir elde eden engelliler, kısa sürede öğrendikleri meslekleri sayesinde aile bütçelerine katkıda bulundu.
Proje, yıllardır aile ortamı dışında başka ortamlarda bulunmayan engellilerin sosyalleşmesine de katkı sağladı.
Şanlıurfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği Başkanı Bedih Satoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa katılan engellilerin hem meslek öğrendiğini hem de harçlık aldığını söyledi.
Engellilerin toplumda diğer insanlar gibi sosyal, kültürel ve ekonomik haklardan yararlanması gerektiğini belirten Satoğlu, bu amaçla hazırlanan kanun ve yönetmelikler bulunduğunu hatırlattı.
Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere ceza olarak kesilen, İşgücü Uyum Daire Başkanlığının hesabında biriken fondan derneğe aktarılan kaynakla hayata geçirilen "Galoş Üretimi Mesleki Eğitim Projesi" kapsamında eğitim alan engellilerin meslek sahibi olduğunu ifade eden Satoğlu, şöyle konuştu:
"Kursa katılan engelliler hem meslek öğrendi hem de cep harçlığı aldı. Hiçbir engelli dilenci değildir. Hiçbiri bir köşede oturup da devletten aldığı maaşla yan gelip yatmak istememektedir. Bu kardeşlerimiz çalışıp ekonomiye katkı sağlamak istemektedir. İŞ-KUR Genel Müdürlüğünün desteğiyle burada galoş üreten kardeşlerimiz özel eğitim merkezleri, halk eğitimi merkezleri, hastane ve yemek şirketlerine satarak maaşlarına ilave olarak ayda 150-200 lira daha kazanıyor. Kurs sayesinde aynı zamanda dışarıda her türlü istismara karşıda korunmuş oluyor."
Merkezde galoş üretimi yapan engellilerden Recep Kılıç da daha önce herhangi bir işte çalışmadığını, şu anda çalışıp para kazandığı için mutlu olduğunu söyledi.
- ŞANLIURFA
Bu yazı toplam 99 defa okundu.