Ankara'nın Sincan ilçesindeki Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ateşer ve öğrencisi Tuncay Koç, görme engellilerin yön bulmalarını sağlayacak cihaz icat etti.
Görme engellilere radyo frekansı aracılığıyla yön ve etrafında bulunanları sözlü olarak aktaran cihazı icat eden Müdür Yardımcısı Haluk Ataşer ve öğrencisi Tuncay Koç icatlarını düzenledikleri basın toplantısıyla tanıttı.
Hareket algılayıcı, hafıza kartı ve radyo vericisinden oluşan sistem FM bandında boş bulunan bir frekans üzerinden yayın yapıyor ve gürültü kirliliğine yol açmadan görme engelli bireye etrafında gelişen olayları bildiriyor.
Haluk Ataşer, kamusal alanda görme engellilerin gözü kulağı olacak cihazın kişilerin nerede bulunduğunu ve 5 adım ötesinde ve 5 adım öncesinde nelerin bulunduğu hakkında bilgi verdiğini söyledi.
Projelerindeki amaçlarının görme engelli vatandaşların gidebilecekleri yerlere en az yardım alarak gitmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Ataşer şöyle konuştu:
"İcadımız görme engellilerin gidecekleri yerlere sorunsuzca gitmeleri, kendi işlerini rahatlıkla yardım almadan yapmalarını sağlayacaktır. Sistemimiz hareketi algıladığından itibaren 5 adım öncesinde harekete geçen ve görme engelli vatandaşımıza o an için nerede olduğunu ve ilerisi hakkında bilgi verir. Radyo frekansı üzerinden çalışır. Bir boş radyo frekansı aralığından yayın yapacaktır. Ses kirliliği oluşturmayan sistem aynı zamanda kişiye özel bir yayın olma özelliği taşımaktadır. Radyo frekanslı olduğu için kişisel radyolar veya cep telefonlarındaki radyolardan da dinlenebiliyor. 15 dakika aralıksız mesaj yayınlanabiliyor. Kutunun içinde FM verici var, FM vericide flaş bellekle çalışıyor. FM verici, flaş belleğin içindeki MP3 formatında kaydetmiş olduğumuz sesi okuyor. Maliyeti ise sadece 25 lira. Cihazı alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, ve açık alanlarda kullanmak çok kolay."
Haluk Ataşer, öğrencisi Tuncay Koç ile geliştirdikleri cihazı Ankara Valisi Alaattin Yüksel'e de tanıtmak istediklerini belirterek, yürüme engelliler için de bir proje geliştirdiklerini ve yakında hayata geçireceklerini kaydetti.
Öğretmeniyle birlikte cihazını geliştiren İlköğretim okulu öğrencisi Tuncay Koç da, öğretmeninin desteğiyle görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak cihazı geliştirdiklerini ve yeni projeler geliştirmek içinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.
- ANKARA
Bu yazı toplam 230 defa okundu.