Portekizli mimar Mourao Pereira "İstanbul'da tarihi mekânlar görme engelliler düşünülerek yapılmış. Tüm duyulara hitap ediyor. Özellikle Süleymaniye Camisi" dedi.
Görme engelli mimar/linkz> Carlos Mourao Pereira, genç/linkz> mimarlarla/linkz> beş duyuya hitap eden yapılar ve engellileri de hesaba/linkz> katan mimari/linkz> fikirleri paylaşmak/linkz> için Özürlüler Vakfı'nın davetiyle İstanbul/linkz>'a geldi. "İstanbul/linkz>'a en son geldiğimde Boğaz'ın rengini görebiliyordum" diyen Mourao "İstanbul/linkz>'a hayranım çünkü tarihi mekânlar engelliler hesaba/linkz> katılarak inşa edilmiş, tüm duyulara hitap ediyor. Bir projemde de Pamukkale'den esinlendim" dedi. Portekizli mimar/linkz> Carlos Mourao Pereira 1998'den bu yana Lizbon, Zürih, Budapeşte gibi birçok Avrupa/linkz> ülkesindeki üniversitelerin/linkz> dışında New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde çalışıp projeler yayımladı.
Ancak 2006'da görme yetisini tamamen yitiren başarılı mimar/linkz> çalışmalarına ara/linkz> vermedi. Tüm duyulara hitap eden mimari/linkz> yapılar için projeler hazırlayan Mourao, Özürlüler Vakfı'nın bu yıl 5'incisini gerçekleştirdiği Özürlüler Kongresi için İstanbul/linkz>'a geldi. Burada genç/linkz> mimarlarla/linkz> workshoplar da düzenleyecek olan Mourao engelli gözüyle mimari/linkz> yapıları yorumlayacak. "İstanbul/linkz>'a en son geldiğimde Boğaz'ın rengini görebiliyordum" diyen Mourao İstanbul/linkz>'a ve Osmanlı mimarisine/linkz> hayran olduğunu söylüyor. Görme yeteneğini nasıl kaybettiğinden bahsetmek istemediğini anlatan başarılı mimar/linkz>, mimari/linkz> yapıların çoklu duyulara yönelik alanlar haline geldiğinde engellilerin hayatının/linkz> daha da kolaylaşacağına/linkz> inandığını belirtiyor. Mourao, ne demek istediğini daha iyi anlatmak için Süleymaniye Camisi'ni örnek gösteriyor. "Artık mimari/linkz> yapılarda avlu kullanmıyorlar/linkz>. Oysa avlular görme engellilerin sesleri/linkz> daha iyi algılayıp rahatsız olmadan bulunabilecekleri mekanlar, Süleymaniye bu anlamda muhteşem" diyor. İstanbul/linkz>'da tarihi mekânların bir çok duyuya hitap edecek şekilde yapıldığını anlatan Mourao "İstanbul/linkz>'daki tarihi mekânlarda bulunmaktan keyif/linkz> alıyorum. Mimari/linkz> öyle olağanüstü ki akustik ve kokular sayesinde mekânı algılayabiliyorum" diyor.
'ESİN KAYNAĞIM OLDU'
Başarılı mimar/linkz>, bir termal projesinde de Pamukkale'den ilham aldığını itiraf ediyor. Portekiz'de kayalık sahil şeridinde dalgaların doğal/linkz> yolla/linkz> oluşturduğu oyukları termal havuzlar olarak dizayn/linkz> ettiğini anlatan Mourao "Bu sayede herkes/linkz> bu sığ havuzlarda oturup, yosunlara dokunarak, denizin kokusunu içine çekip tuzlu suyu tadarak spa keyfi yaşayabiliyor, Pamukkale'nin biraz benzeri gibi" diyor.
Bu yazı toplam 192 defa okundu.