25 Mayıs 2012 Cuma Saat 09:36

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özel Olimpiyatlar Türkiye organizasyonu
29 Nisan 2011 Cuma Saat 14:47
Özel sporcuların kendi potansiyellerini geliştirmelerini, böylece kendini tanıması ve algılamasını, anlamlı deneyimler kazanmasını

Özel sporcuların kendi potansiyellerini geliştirmelerini, böylece kendini tanıması ve algılamasını, anlamlı deneyimler kazanmasını sağlayacak eğitsel katkıların en önemli araçları arasında beden eğitimi ve spor aktiviteleri yer almaktadır.

Bu etkinlikler  engelli bireylere engeli ile başa çıkmasını öğreten, bedenleri vücutları ve çevreleriyle ilgili farkındalıklarını sağlayan, sinir-kas sistemi ile birlikte fizyolojik ve metabolik gelişimini destekleyen önemli sosyal araçlardan biridir. Genel anlamda özel olimpiyat sporcularının eğitimlerinin temel amacı da, onların bağımsız yaşama becerilerini daha da geliştirmektir.
Uluslararası Özel Olimpiyatlar organizasyonu, 181 ülke ve  224 akredite program kanalıyla, dünyada 3 milyona ulaşan 8 yaş ve üzeri zihinsel engellilere yıl boyu spor eğitim ve yarışma imkânları sunarak onları hayata bağlamayı, toplumla bütünleşerek saygı gören bireyler haline gelmelerini ve dolayısıyla sosyalleşmelerini hedeflemektedir.
Bu organizasyonun Türkiye'deki akredite ve resmi  temsilcisi ise  “Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği”dir. Özel Olimpiyatlar Türkiye organizasyonu olarak temel amaç Türkiye'de yaşayan zihinsel engelli çocuklara ulaşmak olarak belirlenmiş ve “Üniversiteler İşbirliği Projesi” dahilinde geçtiğimiz yıl mart ayında Çukurova Üniversitesi'nde 10 özel eğitim kurumunun ve toplam 250 özel sporcunun katılımıyla “Çukurova Üniversitesi Özel Olimpiyat Oyunları” düzenlenmiştir.
Bu yıl şubat ayında ise ülkemizde ilk defa atletizm, masa tenisi, kız futbol ve yüzme branşlarında toplam 30 özel sporcunun katılımıyla Antalya ve Adana olmak üzere iki ayrı yerde Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılacak olan Dünya Özel Olimpiyat Oyunları'na katılacak olan milli takım için hazırlık kış kampı gerçekleştirilmiştir.
Öğretim görevlileri ve öğrencileriyle birlikte, bu tür organizasyonlarda gönüllü olarak katkıda bulunduklarını söyleyen Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yar.Doç.Dr.Zeynep Dinç'in açıklamaları ise şöyle;
“Yapılan birçok bilimsel çalışma,  bu aktivitelerin içerisinde aktif olarak yer alan özel sporcuların, bireysel yetilerini ortaya çıkarmalarını sağlayacak ortamlar yaratıldığında, kendilerini çok daha iyi ifade etikleri, aynı zamanda sosyalleşme süreçlerini de çok daha kolay gerçekleştirebildiklerini ortaya koymaktadır. Bu amaç doğrultusunda düzenlenen sportif organizasyonlar, özel olimpiyat sporcularının yaşamlarını sürdürdükleri kapalı mekanlardan çıkarılıp toplum içerisine katılmaları, fiziksel ve sosyal gelişimlerinin daha iyi duruma gelerek yaşam kalitelerinin artırılması yönünde önemli katkılar sağlamaktadır. Özel bireylerin toplumla kaynaşabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmeleri bu açıdan çok büyük önem taşımaktadır.”
Geçen hafta olduğu gibi üniversitelerle işbirliklerin spor alanında uygulanmasının güzel bir örneğini daha paylaştım bu hafta. Dileğim  benzer örneklerin giderek çoğalmasıdır.

Bu yazı toplam 128 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı