12 Şubat 2012 Pazar Saat 19:27

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sayın Kavaf, şu engelli nüfus oranına bir açıklık getirsek...
21 Temmuz 2009 Salı Saat 11:34
Türkiye'de her 8.5 kişiden 1'inin özürlü olduğu ön kabulüne itirazım var

Son olarak yeni Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf da, Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı konuşmada “Nüfusumuzun % 12.29’unu özürlü vatandaşlarımız oluşturuyor,” dedi.
Sözüm asla Sayın Bakan’a değil. Yıllardan beri cumhurbaşkanından başbakanına herkes aynı oranı kullanıyor. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in verilerinde de aynı oranlar yer alıyor.
Sözüm TÜİK’e de değil; çünkü TÜİK de bu hesaplamayı yaparken, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği engelli tanımından yola çıkıyor. Girin BM’nin ya da WHO’nun internet sitesine, hemen ilk bakışta dünyada 600 milyon, Avrupa’da ise 46 milyon engelli olduğunu, bu rakamların da nüfusla oranlandığında aşağı yukarı % 10-12’ye tekabül ettiğini göreceksiniz.
Türkiye’nin de istatistiklerini, üyesi olduğu bu kuruluşların tanımlarına uygun olarak düzenlemesi gerektiğine göre, “İtirazın kime?” diye soracaksınız elbet.

Özürlü sayımız 1.8 milyon
İtirazım şuna: “Nüfusun % 12.29’una engelli” dersek, her 8.5 kişiden 1’i engelli oluyor -ki Allah’a şükür hiçbirimizin çevresinde o kadar çok özürlü yok. Çünkü zaten benim -ve muhtemelen de sizlerin- “özürlü” diye kabul ettiklerimizin oranı % 12.29 değil, % 2.58!
TÜİK’in verilerinden derlediğim tablolarda görülebileceği gibi Türkiye’de “ortopedik, görme, işitme, konuşma ve zihinsel engelli” nüfus oranı sadece % 2.58. Geri kalan % 9.70, kronik hastalığı olanlar ve tansiyonu olan siz, gözleri bozuk olan bendeniz ve 60 yaş üstü nüfusun yarısı bu gruba giriyor.
Ben artık nüfusumuzun % 12.29’unun özürlü olduğu cümlesini duymak istemiyorum Sayın Kavaf. Gerekiyorsa BM’ye ve WHO’ya ters düşmekte de bir mahzur görmüyorum.
Konuşmanızda 156 bin özürlüye bakım desteği sağlandığını, 207 bin özürlü çocuğa özel eğitim verildiğini belirtmişsiniz. “Özürlü sayımız 8.5 milyon” dediğinizde, bu rakamlar bir anlam ifade etmiyor; ama gerçekte olduğu gibi 1.8 milyon özürlümüz var dediğimizde, azımsanmayacak bir aşama kaydedilmiş demektir. İçinde bulunduğumuz Engelliler Haftası vesilesiyle ilgililerin dikkatine sunmak istedim.

Milliyet

Bu yazı toplam 471 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı