25 Mayıs 2012 Cuma Saat 16:07

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE ÇOCUK HAKLARI İLERLEME RAPORUNU HAZIRLADI
23 Ağustos 2009 Pazar Saat 11:19
Türkiye, çocuk haklan 2. ve 3. ilerleme raporunu hazırladı. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK),

Türkiye, çocuk haklan 2. ve 3. ilerleme raporunu hazırladı. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Türkiye'nin BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 44. maddesi uyarınca ikinci ve üçüncü ilerleme raporlarını hazırladı.2001 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Haklan Komitesine sunulan ilk raporun devamı olan rapor, 2001 2006 dönemindeki gelişmeleri kapsıyor.Rapor, SHÇEKnin koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, Ankara Barosu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Ankara İli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi'nden çocukların katılımı ile hazırlandı.

Hukuki alanda çocuk haklarına ilişkin olarak yapılan değişikliklerden söz edilen raporda, Adalet Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve SHÇEK'nin çocuklara ilişkin 2001-2006 yılları arasında yaptığı çalışmalara değinildi. Çocuklara yönelik sağlık verilerine de yer verilen raporda, 1985-2006 yıllan arasında 15 yaşın altındaki 51,15-19 yaş arasındaki 59 çocuğun HIV pozitif olduğuna işaret edilerek, 20-24 yaş grubunda ise toplam sayının 305 olduğu belirtildi. Raporda, Türkiye'de bu yıllar arasında sıtma paraziti etkenli ölüm vakası bulunmadığı ifade edildi.

Jandarma Genel Komutanlığından alınan verilere göre, trafik kazası sonucu çocuk ölümlerinde önceki yıllara göre azalma olduğunun görüldüğüne işaret edildi. Raporda, 2001-2006 yılları arasında toplam 3 bin 858 çocuğun cinsel saldırı, cinsel istismar, cinsel taciz, reşit olmayanla cinsel ilişki ve fuhuşa teşvik ve aracılık suçlarından mağdur olduğu belirtildi.

Koruma altına alınma sebebi ekonomik ve sosyal yoksunluk Ebeveyn bakımından yoksun çocukların bir kısmının SHÇEKe bağlı yurt ve yuvalarda koruma ve bakım altına alındığının ifade edildiği raporda, bunun çeşitli nedenlere dayandığı kaydedildi. Buna göre, ekonomik ve sosyal yoksunluk, 2001-2006 yıllan arasında koruma altına alman 6 bin 282 çocuğun, SHÇEKe bağlı yurt ve yuvalara yerleştirilmesindeki en belirgin nedenler arasında yer aldı.

Aileye Dönüş Projesi kapsamında 2005 yılından itibaren kuruluş bakımı altındaki çocukların ailelerinin ayni nakdi yardımla desteklenerek, çocukların kendi evlerinde halamlarının yapılmasının sağlandığı hatırlatılan raporda, 2005 yılında 15 milyon 98U liranın harcandığı, 2006 yılında ise bu rakamın 41 milyona ulaştığı belirtildi.

Engelliler için özel eğitim

Raporda, 2001 yılında korunma ve bakım altında olan toplam engelli çocuk sayısının 473 olduğu, 2006 yılında ise 856'ya yükseldiği belirtildi. Özel eğitim gideri için engelli çocuklara harcanan verilere yıllar itibari ile bakıldığında ise 2001 yılında emekli sandığından bin 114, SSKdan 14 bin 842 çocuğa özel eğitim gideri ödenirken, 2006 yılı itibari üe bu kapsamda emekli sandığından 3 bin 382, SSKdan 82 bin 458 engelli çocuğun eğitim gideri karşılandı.

Gündüzlü aile danışma ve rehabilitasyon merkezlerinde 0-18 yaş arası 513 kız, 719 erkek engelli çocuğa hizmet verildiği kaydedilen raporda, Özürlü Öğrenenlerin Ücretsiz Taşınması Projesi kapsamında, 2004-2005 yıllan arasında 6 bin 900 özürlü öğrenci için bir milyon 945 bin 503 lira kaynak ayrıldığına yer verildi. Özel eğitim okullarına devam eden engelli çocukların sayısının 2001-2002 yıllan arasında 17 bin 320,2005-2006 yılları arasında ise 25 bin 238 olduğu belirtildi.

Raporda,anne ölüm nedenleri arasında, düzensiz kentleşme, kadınlar için daha iyi eğitimin olmaması, daha düşük doğurganlık oranlarının oluşturulamaması ve daha iyi sağlık hizmetlerine ulaşım konusundaki yetersizlikler sıralandı. Doğum öncesi ve doğum sonrası sağlık hizmetlerine erişebilen ve bu hizmetlerden yararlanan hamile kadınların yüzde 81'inin doğum öncesi bakım aldığı, hamile kadınların yüzde 78'inin ise doğumlarını hastanede yaptıkları belirtildi.

Dünya

Bu yazı toplam 184 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı