25 Mayıs 2012 Cuma Saat 17:03

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üstün zekâlı çocuklar sahipsiz
02 Kasım 2011 Çarşamba Saat 01:22
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların yaratıcılıklarını ve yeteneklerini destekleyici, gelişime, değişime ve özgür düşünceye açık

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların yaratıcılıklarını ve yeteneklerini destekleyici, gelişime, değişime ve özgür düşünceye açık çağdaş Enderunlar kurulması gerektiğini söyledi.

Engelli bireylerin eğitiminde oldukça başarılı adımlar atan Hükümetin, üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların eğitiminde çok gerilerde olduğunu söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, TBMM Mağdur ve Kayıp Çocuklar Araştırma Komisyonu Başkanı Milletvekili Halide İncekara’nın üstün yetenekli çocukların sorunlarıyla ilgili Meclis araştırması açma girişimine DES olarak tam destek vereceklerini söyledi.

TÜBİTAK'a göre Türkiye’de 0- 24 yaş arası 682 bin üstün yetenekli birey bulunduğunu ve bu bireylerin ancak 6 bin 942’sine Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim verilebildiğini kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Biz üstün zekâlı ve üstün yetenekli bireylerimizin TÜBİTAK’ın verdiği rakamdan en az iki kat daha fazla olduğuna inanıyoruz. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan BİLSEM’ler üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocuklarımıza özel eğitim vermekten oldukça uzak, donanımsız, niteliksiz ve altyapısı olmayan haftada birkaç saat çocukları avutan ve oyun oynatan merkezler olarak varlığını devam ettirmektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in ‘Üstün Zekâlı ve Üstün Yetenekli’ çocukların eğitimi konusunda daha hızlı ve daha büyük adımlar atması gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, ‘Üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuklarımıza, nitelikli okullar kurmalı, ilgi alanlarına göre özel eğitim fırsatları sunmalıyız. Türkiye, aksi halde en kıymetli insan kaynağını heba etmiş olur’ dedi.

DEVLET POLİTİKAMIZ YOK

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Türkiye’de her yüz çocuktan üçünün üstün zekâlı - yetenekli olduğunun öngörüldüğünü ifade eden Gürkan Avcı, Amerika, İngiltere, İsrail, Çin ve Rusya gibi birtakım ülkelerin üstün zekâlı – yetenekli çocukların eğitimi ile ilgili çok önemli çalışmaları ve ciddi eğitim kurumları bulunduğunu belirterek, ‘Bu ülkeler ellerindeki insan potansiyelinden yararlanabilmek için her türlü kaynağı seferber etmekte ve kendi kaynaklarıyla yetinmeyip başka ülkelerdeki yetişmiş insan gücünü ülkelerine çekmek için cazip fırsatlar hazırlamaktadır.

Türkiye’nin de toplumu çekip sürükleyerek lokomotif görevini yerine getirecek olan üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocuklarını tespit etmesine, özel eğitim - öğretim planlaması yapmasına, nitelikli okul ve akademiler kurmasına ve bu düzlemde stratejik bir eğitim politikası oluşturmasına büyük ihtiyaç vardır’ dedi.

ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARIMIZA DÖNÜK EĞİTİM KURUMLARIMIZ YOK

Üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek eğitim kurumlarının yetersizliğinin büyük bir ihmal ve üzüntü kaynağı olduğunu kaydeden Gürkan Avcı, ‘Güçlü ve gelişmiş bir Türkiye olabilmenin en önemli altyapılarından birisi de, üstün zekâlı ve yetenekli insan potansiyelini eğitip desteklemekten ve uygun konumlarda istihdam etmekten geçmektedir. Bu anlamda bir devlet politikası oluşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde üstün zekâlı ve üstün yetenekli bireyleri kaybetmek, topraklarımızı kaybetmek kadar ciddi bir sorundur’ dedi.

AİLELER NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

Üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların özelliklerinin erken yaşta fark edilmesi ve yönlendirilmesi durumunda gelişimlerinin daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde devam edeceğini kaydeden Gürkan Avcı, ‘Bu güzide çocuklarımıza özel eğitim verilmezse, farklılaştırılmış eğitim programları uygulanmazsa, belli bir yaştan sonra yeteneklerinin körelmesi söz konusu olabilmektedir. Bu çocuklar özel eğitim aldıklarında ve desteklendikleri takdirde karizmatik bir lider, önemli bir bilim adamı, üstün bir sanatçı, başarılı bir müteşebbis, mucit ve dahi olarak topluma kazandırılabilir. Aksi durumda sıradanlaşmaları, toplumdan kopuk, sorunlu insanlar olmaları söz konusu olabilmektedir ki üstün zekâlı ve özel yetenekli çocuklar, kendini gerçekleştirme ve yaratma fırsatını bulabildiğinde mutlu olabilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların keşfedilmesi ve yönlendirilmesi, çocuğun ailesi ve öğretmenlerinin anlayış, bilgi ve gayretine terk edilmektedir, dedi.

ÇAĞDAŞ ENDERUNLAR KURMALIYIZ

Zihinsel engelli, görme, İşitme, ortopedik engelliler ile otistik ve spastik çocuklar gibi engelli gruplar için binlerce sınıf, okul ve rehabilitasyon merkezi bulunmasına karşılık üstün zekâlı - yetenekli çocuklara dönük eğitim kurumunun çok az olduğunu söyleyen Avcı, ‘Eğitim tarihinde Enderun gibi önemli bir geleneğe sahip olan Türkiye’nin on yıllardır ihmal edilen bu önemli sorununa, hükümetin ulusal bir mesele anlayışıyla el atmasını bekliyoruz. Bu özel çocuklarımız küreselleşen dünyada iş, bilim, teknoloji, sanat ve hizmet sektörlerinde, ülkemize ve dünya uygarlığına katkıda bulunabilecek liderlerimiz olacaktır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a buradan çağrıda bulunuyoruz. Bu çocukların ihtiyaçlarını karşılayan çağdaş bir eğitim modelini tekrar oluşturmalıyız. Yaratıcılıklarını ve yeteneklerini destekleyici, gelişime, değişime ve özgür düşünceye açık çağdaş Enderunlar kurmalıyız. Özel sınavlarla seçilen, yatılı ve burslu eğitim görecekleri çağdaş Enderunlarda özel öğretmenlerin rehberliğinde her öğrenciye dönük kişiye özel farklılaştırılmış programlarla öğretimlerini sürdürecek olan üstün zekâlı çocuklarımız özel yeteneklerini ortaya çıkaracak, ülkemizi en ileri uluslar arası platformlara taşıyacak, yeniden büyük Türkiye’yi kuracak ve yeryüzünün geleceğini barış, huzur, refah ve adaletten yana belirleyecek öncüler durumuna gelecektir" dedi.

Bu yazı toplam 615 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Adem YAvuz
Sayın Gürkan Avcı
Sayın Gürkan Avcı Başkanım,
Hemşehriniz olarak öncelikle böylesine önemli bir hususu gündemde tutmaya çalıştığınız için teşekkürlerimi sunarım.
Ancak engelli çocukların mesleki eğitim ve istihdamı hususunu da gündeme getirirseniz çok memnun oluruz.
02 Kasım 2011 Çarşamba Saat 15:57
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı