Gazimağusa’nın Maraş bölgesinde, yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşam mücadelesi veren 65 yaşındaki Abdullah Yıldız isimli yaşlı adam, hem devletten hem de hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyor. Tıbbi ihtiyaçlarının yanı sıra bir lokma ekmeğe, sıcak bir çorbaya muhtaç olan Abdullah Yıldız, 38 yıldır tamir yüzü görmeyen, akıtan tavanı çökmek üzere olan ve her tarafından rüzgar alan, nem ve küf içerisindeki harap evde hayatta kalmaya çalışıyor.
Kalp hastası olmasının yanında, 1988 yılında geçirdiği bir iş kazasında omurgasını kırarak kısmen engelli kalan Abdullah Yıldız, bu da yetmezmiş gibi, geçtiğimiz haftalarda biraz olsun tamir edebilmek için çıktığı evinin damından düşerek hem elini hem de ayağını kırdı.
Şimdi, neredeyse yatağa mahkum hale geldiğini anlatan yaşlı adam, devletten 780 TL’lik engelli maaşı aldığını ancak kalp hastası olmasına karşın devletten ilaç yardımı alamadığını söyleyerek, “Komşularımın desteği olmasa yaşayamam” dedi.
1975 Mersin göçmeni
Hiç evlenmediği için çocuğu da olmayan ve bugün sefalet içerisinde yaşam süren Abdullah Yıldız, 1975’te Mersin’den göçmen olarak Kıbrıs’a geldi.
Abdullah Yıldız, 38 yıldır yaşadığı bu evin tapusunu bir türlü alamadığını anlattı. Elinden her iş geldiğini ve sağlığını kaybedene kadar çok çeşitli işlerde çalıştığını söyleyen Abdullah Yıldız, bugün koltuk değneğinin desteği ile yerinden kalkabildiğini, çoğu zaman ise ağrıları nedeniyle yatağa mahkum olduğunu dile getirdi.
“Bu soğuk havalarda, kırık kemiklerim sızlıyor” diyen Abdullah Yıldız’ın evinde ne bir ısıtma aracı var, nede vaktini geçirebileceği radyo veya televizyonu var.
Soğuklar nedeniyle geceleri uyuyamadığından yakınan yaşlı adam, “yalvarıyorum, bu güne kadar bana hiç elini uzatmayan devlet, yatağa mahkum olduğum, çaresiz kaldığım bu günlerimde elimden tutsun” sözleriyle içinde bulunduğu çaresizliği dile getirdi.
Yıldız, “Bir çoğunu şah ve vezir yapan devletten, çok şey istemiyorum. Sadece başımı altına sokacak sıcak bir yuva istiyorum” dedi.
Hiç evlenmediğini için çocuğu da bulunmadığını anlatan Yıldız, kalp hastası olduğunu ancak devletten ilaç yardımı da almadığını kaydetti.
Gençliğinde yapmadığı iş kalmadığını da sözlerine ekleyen Abdullah Yıldız, emekli olamadığını ve 780 TL’lik engelli maaşıyla da geçinemediğinden şikâyet etti.
Bir komşusunun sokağa attığı kapısı olmayan buzdolabını evine alan Yıldız’ın mutfağında da hiçbir yiyecek bulunmuyor.
Birçoğunun içerisine girmeye dahi yeltenemeyeceği ev, nemden ve rutubetten nasibini almış bir durumda.
“Bu duruma düşmesem, sağ da sol da çalışır, evime bir ekmek alır, karnımı olsun doyururdum, ama bu hale düştükten sonra yerimden dahi kıpırdayamıyorum” diyen Abdullah Yıldız, memleket büyüklerinden ve hayırsever vatandaşlardan yardım beklediğini yineledi.