25 Mayıs 2012 Cuma Saat 20:35

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaratıcı Deli Kızlar Türkiye'ye Örnek Oluyor..!
26 Temmuz 2010 Pazartesi Saat 14:12
Onlar Yaratıcı Deli Kızlar..“Geri Dön Bir Bak“ projesi ile pet şişelerinden şahane bebekler yapıyor, her çeşit atık malzemesi onların elinde farklı bir değer kazanıyor..

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde yürütülen Avrupa Birliği Gençlik Programları kapsamında 5900 Avro'luk bir AB hibe projesinin kabul görmesiyle başlıyor herşey...Ayşecan, Gamze, Gülay, Ayça, Burçin ve Koçları Tuğçe .. Gençliğin beşibiyerde'si onlar... Yaratıcı Deli Kızları Atölye çalışmasında bulduk ve pet şişeleri, boyalar, taşlar, gazoz kapakları arasında çok nefis bir söyleşi yaptık.

Akdeniz Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Çiftçibaşı Güç Koçluğunda yürütülen '' Geri Dön Bir Bak '' projesi; ilk kez Üniversitenin gençlik şenliğinde öğrencilerle tanıştı ve büyük ilgi gördü. Yaz döneminde Üniversite öğrencileri ile ortak atölye çalışmaları yapan '' Yaratıcı Deli Kızlar; seneye 5 yıldızlı otellerde projelerini geliştirmeyi, isdihdam yaratmayı, kent yönetimi ile projelerini paylaşmayı hedefliyorlar.

Yaratıcı Deli Kızlar Ekibi cin bakışlı, üretken, ufku ve hayali geniş, yaşadığı dünya için neler yapabilirim sorularına cevap arayan ve bulan, bunu da bir güzel hayata geçiren kıpır kıpır dinamik üyelerden oluşuyor. Hepsi birer atom karınca...Ayşecan Hizmet, Şerife Gamze Ökte, Gülay Yıldırım. Ayça Çiftçibaşı ve Burçin Kocaoğlu.. Koçları ise Akdeniz Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Çiftçibaşı Güç..

AYŞECAN: YARATICI DELİLERİ ARAMIZA BEKLİYORUZ..!
Akdeniz Üniversitesi mezunu Grafik Tasarımcısı Ayşecan Hizmet proje yürütücüsü. Proje ile ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor:

'' Bizler çevreci misyonumuzla birlikte bu projede çok yönlü düşünmeyi ve yaratıcılığı da geliştirmek istiyoruz. Bu bir pet şişesinden bebek yaratmak veya ondan kalem kutusu yapmak da olabilir. Böyle bir proje ile iş kaynağı oluşturmak, yapılanları nasıl pazarlayabilirim şeklinde ekip çalışmasına dönüştürmek de olabilir. Tüm bunlar yaratıcılık ve çok yönlülükten geliyor. Artık insanlar arkadaşlarını ve iş yerinde personelini seçerken; ekstra ne yaptığına ve farklı düşüncelerine bakarak değerlendiriyorlar. Kariyer bir yere kadar, aslında ne yaptığın dünyaya nasıl baktığın çok önemli. Bu da sosyal sorumluluk projeleri ile oluyor.

GENÇLERİ KAYNAŞTIRAN PROJE..
Geri Dön Bir Bak Projesi atık maddelerin geri dönüşümü üzerine kurulu ancak bunun yanında engelli arkadaşlarımızla empati kurmak, Erasmus programı ile gelen yabancı öğrencilerle kültürler arası iletişim , mezunlarla çalışmak ve en önemlisi kent yönetimi ile işbirliği hedeflerimiz var. Otellerde atölye fikrini önemsiyoruz. Bilindik animasyonların yerini bu tür anlamlı çalışmaların alması otele de turiste de olumlu yansıyacaktır.Proje kapsamında festivaller yapılabilir

Üniversitemizin Olbia çarşısında atölyede çalışmalara başladık. Olbia'daki kafeler bize tam destek veriyor. Onlara mavi geri dönüşüm çöp kutuları verdik, içlerine hiç çöp atmıyorlar, sadece pet şişeleri, kutuları, kağıtları atıyorlar. Bu anlamda Olbia Çarşısı'nda farkındalığımız yayılmaya başladı. Mekan sahipleri projemize önem veriyor.

Bu projede önümüz çok açık ve bizler atölye çalışmalarında yaratıcı fikirlerini paylaşacak delileri bekliyoruz. Eğitim sonunda sertifika verilecek. Sigara kutularından defterler yapmayı öğreten Uygar arkadaşımız tekstil tasarımdan mezun oldu. Defter kaplama sanatı ile bir sigara kutusunu nasıl orijinal bir defter haline getirebiliriz düşüncesiyle ön hazırlıklar yapıyoruz. Bu çalışmaların hepsini internet sitemizde yayınlayacağız. ''

GAMZE: ATIK PARK PROJESİNİ YEREL YÖNETİM İLE PAYLAŞACAĞIZ
Yaratıcı Deli Kızlar'dan Şerife Gamze Ökte ise resim öğretmeni.. Daha önce otellerde yaptıkları uygulamaları ve ekibin ortak hedeflerini büyük bir heyecanla paylaşıyor. Bu projenin temelinde çevre bilincini oluşturma hedefi de var diyor ve ekibin hedeflerini sıralıyor:

'' Atık park projesini belediye ile paylaşmak istiyoruz. Belediyeye ait parklardan birine üniversite öğrencileri ve dünya gençliği ile birlikte atıklardan dev heykeller yapmak istiyoruz. Hem çevreye katkımız olsun, hem de belediyeler de sadece süslü parklar değil anlamlı parklar süreci başlatılsın. Böylece parklarda pet şişeler yerlere değil de belli alanlarda toplanmaya başlanır ve değerlendiririlir. İnsanlar evlerinde bile yapmaya başlarlar. Parklara atıklardan uyarıcı panolar yapılabilir. ''

ANTALYA'DA HEDİYELİK EŞYA AÇIĞINI KAPATIRIZ...
Hediyelik eşya açığını bile kapatabiliriz. Antalya'ya özgü hediyelik eşyamız yok, yöresel özellikleri ön plana çıkan ve anlamlı çeşitler gerekiyor. Atıklardan yaptığımız Türk motifli bebekler çok beğenildi. Hem Türkiyeye özgü hem de çevreye katkı sağlamış oluyor satın alan kişiler. Gittikleri ülkede de yapabilirler bunu. Her yörenin ve dünya ülkelerinin yöresel kıyafetlerini kullanıyoruz.. ''

GÜLAY: OKULLARLA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ..
Ekibin bir diğer yaratıcı Deli Kızı olan Gülay Yıldırım da resim öğretmeni.. Gamze ile okuldan sıra arkadaşı.. Proje kapsamında okullarla işbirliği yapıyor musunuz soruma şöyle cevap veriyor:

'' Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapabiliriz. Projemiz kapsamında vereceğimiz kurslarla okullarda öğrenciler kendi oyuncaklarını yapabilirler. Bir şişenin doğada 5 bin yılda yokolduğunu öğrenecekler. . Hem çevre bilincini aşılamış oluyoruz hem de o pet şişelerden kendi oyuncağını kendi yapmasını öğrenecek. Çocuk okulda öğrendiğini eve de götürüyor. Çocuktan ailelere de ulaşabiliriz. '' Anne bunu çöpe atma bebek yapabilirim '' dediğinde çok şey değişebilir evlerde.

Antalya'da geri dönüşüm festivali yapılabilir.

Şu an dünyanın en büyük sorunu çevre kirliliği ve atıklar.. Burası bir turizm şehri, ATIK Festivali ile bile tüm dikkatleri buraya çekebiliriz. Turizmi ayaklandırır, dünyanın her yerinden sanatçılar gelir. Artık sanatçılar tuvallerine bile atık malzeme koyuyorlar. Geri dönüşüme yönelik çalışmalar fazla. Otelin atıklarını değerlendirerek Asya gecesinde Geyşalar, Türk gecesinde Efeler yaptık. Yabancıların inanılmaz hoşuna gitti. Oteldeki atıklardan dekorasyonlarını yapabiliriz. ''
diyor.

YARATICI DELİ KIZLAR'IN KOÇU: TUĞÇE ÇİFTÇİBAŞI GENÇ ANLATIYOR:
Geri Dön Bir Bak Projesi'nin Koçu Tuğçe Çiftçibaşı Güç ; '' hikayesi, ekip arkadaşları, geleceğe dönük vizyonu ile geçmişe bakan bir proje bu '' diyor.Güç'e kabul gören küçük bir AB hibesi ile başlayan proje ile ilgili görüşlerini ve düşüncelerini soruyoruz ve anlattıklarını aynen aktarıyoruz:

'' Proje çok yeni Mayıs ayında onaylandı. Üniveristenin şenliğinde engelli gençlerimiz ve yurtdışından gelen erasmus öğrencileri ile aktiviteler yaptık. Daha sonra burada gençler yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu gençlerden bir eğitmen havuzu oluşturacağız.

BU BİR BAŞLANGIÇ, BİZ BİR ATEŞ YAKTIK...
Yetenekli, yaratıcı ve çok başarılı bu kızlar, onur öğrencisi olarak okul bitirmişler. Bu gençlerin kazanılması önemli. Bu projenin başlangıcında bir beyin fırtınası yaptık ve daha çok gencin faydalanmasını istedik. Çevreye duyarlı gençlere yeni iş alanları açabilmek için başladık. Eğitmenliğin yanısıra istihdam da söz konusu. Geri dönüşümden yaptıklarını internetten satarak belli bir gelir elde edebilirler kendi atölyelerini kurabilirler. Bu bir başlangıç, biz bir ateş yaktık, gençlerin girişimcilik ruhunu geliştirmeyi hedefliyor bu proje. Gençlerin çevreye duyarlılığını ortaya çıkarıyoruz ve bunu çok güzel bir ürüne de dönüştürebilecekler.

OTELLERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ...
Antalya dünyanın en fazla 5 yıldızlı oteline sahip bir şehir. Herşey dahil sistemi kapsamında büyük bir tüketim var.. Bu oteller isterlerse ortak girişimlerde bulunacağız. Bilinçli tüketici artık yeşil otelleri seçiyor. Bu konsepteki otellerle işbirliği yaparak gelen misafirlerde kalıcı bir iz bir fikir bırakmayı düşünüyoruz. Ülkemize gelen misafirler , '' benim gittiğim otelde herşeyi geri dönüşüm yapıyorlardı, içtiğim şişeleri atmadım, bir sürü dünya bebekleri yaptım getirdim '' demesi o otelin yıllar boyu hatırlamasını sağlayacak. Düşündürücü anılar, dünyaya bir güzellik yapıyorum vurgusu yapmak böyle başlıyor. Düğünümde çakıl taşlarını boyayarak nikah şekeri yapmıştık. El emeği olduğu zaman insanlar başka değer veriyorlar..Oteller bunu öğrendikçe fonlara hakim olacaklar. Kendi atıklarını nasıl yöneteceklerini öğrenecekler.

AB TURİZM POLİTİKALARINDA PROJELERE BÜYÜK DESTEK VAR...
Avrupa Birliği sürecine baktığımızda özellikle turizm politikalarında geri dönüşüm, çevreye duyarlılık kapsamında politikalar üretmeye çalışıyorlar ve inanılmaz destekler var. Yarın turistleri gönderirken bu kriterleri öne alacaklar ve turistleri ona göre gönderecek ya da geri çekecekler. Bir bakacaksınız ki benim otelim o listede değil. Bunlara da hazırlıklı olmak gerekiyor.

Bu açıdan önemli bir girişim. Böyle fonların içerisine girdikçe bir özgeçmiş olarak ekleniyor. Yaratıcı deli kızlar'ın küçük bir fon ile yaptıkları başlangıç, yarın daha büyük projeleri beraberinde getirecek ve deneyim kazanacaklar.

GENÇLERİN YOLUNU AÇMAMIZ LAZIM
Herşeyin bir sınırı var, kaynakları sınırlı ve iyi harcamak gerekiyor, İzlanda'da bir afet oluyor, turizm bir anda bambaşka bir rotaya girebiliyor. Gençler yarınların liderleri olacaklar, bugünün de ortakları; bu insanlara bunu görerek yaklaşmak gerekiyor. Türkiyenin genç nüfusu çok yüksek deniliyor ancak bu genç nüfus eğitilmediği doğru yönlendirilmediği sürece önemli bir tehlikedir bunun bilincine vararak gençlere yol açmamız lazım.

Aksi takdirde işsiz, bunalımlı gençliğe sağlık açısından büyük maliyetler çıkacaktır. Maddi ve manevi anlamda kendilerini keşfetmelerini sağlayacak girişimlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.Ben projeyi destekledim belki başkaları '' gel atölye açalım '' der ve gençlerimize fırsatlar yaratılır..

YEŞİL UÇAKLAR DÖNEMİ BAŞLAYACAK...!
Tuğçe Çiftçibaşı Güç, ekibi ile her an farklı ve yaratıcı düşünceler üretiyor. Yeşil Uçaklar Dönemini başlatacak önerilerini şöyle açıklıyor Güç:

'' Uçaklarda yapılan servislerde kullanılan plastiklerde bile geri dönüşüm yapılarak belki uçak biletlerini yapabiliriz. Havayolunun maliyetini azaltabilir. O UÇAKLARA DA YEŞİL UÇAK DENİLEBİLİR. Bu kızlarla beraber olduğumuzda çok şeyler çıkabiliyor. O yüzden Yaratıcı Deli Kızlar diye çok doğru bir isim bulduğumuzu düşünüyorum. Böylece onların çoğalmasını büyümesini arzu ediyorum.

NİLGÜN: YARATICI KIZLARIN DELİ ANNESİ OLDUM..!
Yaratıcı Deli Kızlarla yaptığım sohbetin birilerine güzel ilhamlar vereceğini adım gibi biliyorum.
Yerel Yönetim Yetkilileri, otelciler, havayolları Firmaları başta olmak üzere; ülkesini ve üzerinde yaşadığımız dünyayı seven herkes bu ekibin delice görünen yaratıcılıklarını desteklediği takdirde; hep birlikte geri dönüp baktığımızda çok güzel şeyler göreceğiz

Nilgün ATAR -özel haber
26 Temmuz 2010 Pazartesi - NİLGÜN ATAR-turizmhaberleri.com

Bu yazı toplam 761 defa okundu.
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı