Türkiye Sakatlar Derneği Elazığ Şube Başkanı Naci Demirpolat yeni binalarına taşınma hikâyesini, faaliyetlerini ve hedeflerini gazetemize anlattı...
Yeni binanız hayırlı olsun. Yeni yere geçiş süreci nasıl oldu?
10 -16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla bir gece düzenledik. Protokolün de katıldığı gecemizi Sultan Sarayı’nda gönüllü üyelerimizin desteğiyle gerçekleştirdik. Aynı zamanda anneler gününe de rastladı, bu münasebetle gönüllü üyelerimizden Doktor Süheyla Rahman’ı o yıl için engellilerin gönüllü annesi olarak ilan ettik.
Eski binamız hiç elverişli değildi, üyeler toplanıp bir arada konuşamıyor, mesleki eğitim projelerini gerçekleştiremiyorlardı. Burada iki odanın boş olduğundan haberimiz vardı, buraya taşınmak istiyorduk gecemizde bu mekânın varlığından valimize de bahsettik sonraki günlerde de gidip gelip valimizi sıkıştırdık sonunda araştırıp ikna oldu. Bizi Nazif Bilginoğlu’na yönlendirdi o da böyle bir yere ihtiyacımız olduğuna ikna olunca bize burayı tahsis ettiler. Allah razı olsun sayın valimiz Muammer Erol ve Nazif Bilginoğlu sayesinde böyle bir mekâna kavuştuk.
Yeni binanızda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz hedefler neler?
Önce buranın önündeki yeşil alanı yapacağız. Yeni mesleki eğitim kursları, el sanatları atölyesi, bilgisayar laboratuarı oluşturup engelli arkadaşlarımıza 3 -5 -6 aylık mesleki kursları vermeyi düşünüyoruz. Hem engelli arkadaşlarımız için sosyal aktivite olacak hem de meslek sahibi olmalarına yardımcı olmuş olacak. Sertifikalarını vereceğiz, çok başarılı olanlara belki iş imkânı da sunacağız. Hatta belki burada bir imalathane oluştururuz sürekli gelir elde ederiz. Ayrıca üyelerimiz aileleriyle gelebilecekler onlar için aile çay bahçemiz olacak. İnşallah üyelerimizle birlikte bu mekânı engelliler adına çok iyi işlerde kullandırmış olacağız.
İki yıl önce de bir röportaj yapmıştık. O gün yapacaklarınızdan bahsetmiştiniz? O günden bu güne neleri yaptınız?
O zaman derneğimizi yeni kurmuştuk. Yapacağımız işleri konuşuyorduk. Şimdiyse hem yaptığımız hem yapacağımız işleri konuşuyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili müdürleriyle, Elazığ’ın ileri gelen iş adamlarıyla, ticaret odası borsa derken tüm kamu kuruluşlarıyla tanışma fırsatımız oldu. Derneğimizi çok iyi şekilde tanıtmış olduk. İlkin 5-6 dernekle ortak hareket ederek engelliler için yürüyüş yaparak sesimizi duyurduk. Bu birlikteliğin öncülüğünü yapan Doktor Ömer Deniz Bey her zaman yanımızda oldu.
Daha sonra Türkiye Sakatlar Derneği olarak geleneksel engelliler yaz pikniği yaptık. Bunu belediyeyle ortaklaşa yaptık. 400’e yakın aileyle mesire alanında gerçekleştirdik. Mahalli sanatçılarımız ve derneğimizin üyelerinden olan Grup Arjen de bize katıldı.
Grup Arjen tüm faaliyetlerimizde bizimle ortak hareket etti çünkü o bizden biri, engelli… Aynı zamanda yönetimimizin denetleme kurulunda görevli.O sebeple isminin daha öne çıkmasını hep arzu ediyoruz. Çünkü hiç ücret olmadan her türlü faaliyetimize canı gönülden katılıyor.
O piknikte üyelerimize hem yemek vermiş hem müzik dinletmiş olduk. Hem de 4 aileye benzinli motor, 4 adet tekerlekli sandalye hediye etmiş olduk.
Bu sene ise geleneksel yaz pikniğini Doktor Ömer Deniz ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Zeynel Abidin Koç Sivrice’deki Hazarbaba Rehabilitasyon Okulu’nda yaptı. Tüm engelli derneklerine ve 500 -600 aileye ev sahipliği yaptı bu piknik. Ayrıca birçok bürokratımız ve aydınlarımız da bize eşlik ettiler.
Sayın Yasin Altınyuva orada ayın 26’sında da Karayolları Kampına davet etti. Böylece oraya giderek eğlenmiş kaynaşmış olduk. Sonra Emniyet Müdürümüz bizi polis kampına davet etti.
Bence bu sene böyle pikniklerimiz Elazığ’daki kamu kurum müdürlerimizle derneklerimizin kaynaşmasına vesile oldu. Bundan sonra diyalogumuzu artırdıkça yapacağımız işlere de destek vereceklerdir.
Yasin Altınyuva 10 tane akülü araba temin etti. Bir işi adamımız da 30 tane tekerlekli sandalye ve akülü araba dağıttı. Yine Yasin Bey 12 tane akülü araba dağıtmayı hedefliyor.
Engellileri istihdam etmeye yönelik 5000 kişilik kadro için Milli Eğitime müracaat ettik. En son Sağlık Bakanlığı 2000 kadrosunu açtı. Sınavları gerçekleştirilmedi. Bir an önce gerçekleştirilmesini temenni ediyoruz. 2010 yılı içinde 38000 kadronun boş olduğunu bu şekilde 8000 inin doldurulduğunu 3000 kadronun hala boş olduğunu biliyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında alt yapı bozuklukları vardı. Valiliğin girişine rampalar yapıldı ve asansör yaptırımıyla engelli kardeşlerimizi valiliğe çok rahat gidip gelebiliyor. Bunun yanı sıra Emniyet Müdürümüz, Karayolları Bölge Müdürümüz Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz konuya duyarlı davranacaklarını alt yapılarını kısa sürede düzenleyeceklerini bildirdiler.
2010 yılı içinde engelli dernekleri içinde Elazığ olarak çok büyük projelere imza atmış olduk daha doğrusu kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle sıcak diyaloglarımız oldu. İl özel idaresiyle bir projemiz oldu… İsmi Elazığ Yaşlı ve Engelli Kadın Bakıcısı Kursu... 172 bin civarında bir bütçesi vardı bu kursun. 30 kişilik bayan grup bir yıl boyunca eğitim görecek sertifikalarını alacaklar… Sonra da bunların 25’i istihdam edilecek. Bu projeye biz Türkiye Sakatlar Derneği olarak ortak olduk. Yakında kursiyer alımlarını başlatacağız. Böylece engelli ailelerimize emin ellerde bakılması sağlanacak. Belki ileride bu konuyla ilgili bir sektör oluşacak.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Öğretmen Evi’nde panel düzenledik. Yine saygın şahısların katıldığı panelimizde Belediye Başkanımız 6 adet akülü araba dağıttı. Yaz temposunun ardından ramazan geldi. İlk iftar yemeğimizi MÜSİAD, Hanedan Tesislerinde verdi. Orada engelli sorunları dile getirildi hatta bir engelli otobüsünden bahsedildi. İnşallah en kısa zamanda bu alınacak ve engelli vatandaşlarımızın ulaşım sıkıntısı azalmış olacak. Ardından Ticaret Borsası Başkanımız Paşa Konağında iftar yemeği verdi. Bu sayın valimizin talimatıyla gerçekleştirilmiş olan bir yemekti. Daha sonra El-aziz Gazetesi Sultan Sarayında iftar yemeği verdi. Orada da iftar yemeğine şehit Aileleri ve Türkiye Sakatlar Derneği üyeleri katıldı. Belediye Başkanımız ve ELİKAD Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ordaydı. Onun da derneklere yaptığı katkılarından olayı bir plaket takdim edildi. Bize destek veren tüm hayırseverlerimizi kutluyor ve teşekkür ediyorum.
Pertek’te yeni açılan termal tesislerinin davetine gittik. Ulaşım için Sayın Yasin Altunyuva ve Emniyet Müdürümüz Fahrettin Coşkun’un sağladığı servisler destek oldu. Yüzenler oldu, oraları gezdiler… Hayatında ilk defa vapura binen engelli arkadaşlarımız vardı. Bu tür etkinlikler hem ailelerinin bir nebze de olsa sıkıntılarını hafifletiyor hem de engelli vatandaşlarımıza özgüven aşılıyor. Sosyalleşme yolunda adım atıyorlar, etrafındakilerle kaynaşıyorlar. Kendilerini iyi hissediyorlar, tek olmadıklarını, değerli olduklarını anlıyorlar.
Bu tür etkinliklerde sürekli içimizde olan desteğini esirgemeyen Doktor Ömer Deniz beye teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda bizleri sürekli gündeme taşıyan sürekli içimizde olan özellikle size ve diğer basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum.
Gelecekle ilgili planlarınız neler?
Türkiye genelinde 68 şubemiz var. Bu şubelerin başkan ve yönetim kurullarını çağırmayı ilimizde bir toplantı yapmayı hedefliyoruz. Bu gerçekleşirse 300’ün üzerinde engelli dernek başkanı katılmış olacak ve ulusal basını davet edeceğiz. Elazığ’ın tanıtımı için çok iyi olacak. Tabi bunlar hemen olacak projeler değil.
Önümüzdeki yıllarda da daha kapsamlı projeler düşünüyoruz. Mesleki eğitim kursları açarak, engelli ailelerine verilecek seminerler, kamuda çalışanları engelli hakları hakkında bilgilendirme panelleri gibi…
Bir referandum oldu… Ve evet oylarıyla anayasa değişikliği kabul edildi… Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Bu anayasa değişikliği ile engellilere yönelik yapılacak çalışmaların önü açılmış oldu. Artık engellilere hizmet etmek için hiçbir engel kalmadı diyebiliriz. Şimdiye kadar haklarımızı elde etmek için insanlara minnet duygusu ile yaklaşıyorduk artık anayasal haklarımızı almak için kurumlarımızın kapsını çalacağız.
Referandum sırasında yaşadığımız bazı sıkıntılar oldu. Bunlardan bahsetmek istiyorum. Atatürk Lisesi Ek Binada 1321 nolu sandıkta kas hastası bir arkadaşımız eşiyle oy kullanmaya gitmiş. Yukarı çıkabilecek imkânı olmadığı için oyunu aşağıda kullanmak istemiş. Fakat sandık başkanı buna müsaade etmemiş. Olay bana intikal edince geldim başkanla konuştum yine izin vermedi.
Olayı Emniyet Müdürüne ilettim. Savcıya gittim. Savcı aşağı sandık inmemesinin kendi talimatı olduğunu söyledi. Bunu öğrenince Emniyet Müdürümüzün emriyle 6 polis arkadaş engelli kardeşimizi üst kata çıkartarak oyunu kullandırdı.
Ama aradan birkaç saat geçti Omurilik Felçlileri Dernek Başkanı Sayın Ömer Çöteli’nin yukarı çıkamadığı için oyunu aşağıda kullandığını öğrendik. Eğer yasaksa niye Ömer Bey’e ses çıkarılmadı, değilse neden diğer arkadaşıma kullandırılmadı. Hangisi yanlış bunu öğrenmek istiyoruz.
Acil olarak çözülmesini istediğiniz sıkıntılarınız neler?
Derneğimize daima hizmet edebilecek bir arkadaşımızı istihdam etmek istiyoruz. Ama bu bizim için külfet oluşturuyor. Şu an buna ihtiyacımız var. Hem maaşının, hem sigortasının karşılanması şu an en büyük ihtiyacımız. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İnşallah ihtiyaç sahibi bir engelli arkadaşımızı iş sahibi yapacağız.
Ayrıca önceleri engellilere uygulanan su ve toplu taşıma indirim oranının %40’tan %20’ye düşürülmesi bizi üzmüştür. Belediye meclis kararı ile bu oldu. Bazı şehirlerde engelliler ücretsiz toplu taşıma kullanırken biz yüksek bedel ödüyoruz. Yine önceleri öğrenci bileti atıyordu engelliler ama şimdi indirime göre para veriyorlar. Başkanımızdan bu sıkıntılarımıza bir an evvel çözüm bulmasını istiyoruz.
Bir de mevcut çocuk parklarımızdan engelli kardeşlerimiz faydalanamıyor. O parklara engelliler için özel aparatlar yerleştirilirse onlar da rahatlıkla faydalanabileceklerdir. Bu konuda da belediye başkanımızdan destek istiyoruz.
İletişim Lisesine komşu olmanın faydaları olacak mı size?
Okulun hem voleybol, basketbol sahaları, hem de kapalı spor salonu var. Burada bir masa tenisi turnuvası yapmayı amaçlıyoruz. Yine İletişim Lisesi öğrencileri ile diyaloglar kurarak derneğimizin basınla ilişkilerini geliştirmek ve web sitesi sahibi yapmak için yardımlarını isteyeceğiz. Bize getirisi çok olacağını söyleyebiliriz.
Üye sayınız nedir?
Şu an 268 üyemiz var. Ama sayımızı arttırmaya çalışacağız. İlimizde 30.000 civarında engelli var. Öncelikle hedefimiz ilimizin bir engelli haritasını çıkarmak ve bu arkadaşlarımızın durumlarına göre onlarla irtibata geçmek. Bunu yaptığımız takdirde üye sayımız da büyük bir ivme kaydedecektir.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
2010 yılı bizim için çok verimli geçti. Bu yıl pek çok program gerçekleştirdik. Pek çok programa iştirak ettik. Yoğun bir iftar programı yaşadık. Bunlar engellilerimizin kaynaşması, kurumlarla derneklerimizin arasında köprü oluşturması yönünden önemli gelişmelerdi. İsteğimiz üyelerimizin derneklerine sahip çıkması… Buradan bizlere ilgi gösteren tüm iş adamı, birim müdürü, idarecilerimize teşekkürlerimi iletiyorum. Yine sıkıntılarımızı paylaşan, bizleri anlatma imkânı sunan medya kuruluşlarına teşekkür ediyorum.
Yine Ramazan ayında Kanal-9’un bize gösterdiği ilgi için ve gazetenizin verdiği hem haber destekleri hem de iftar yemeği için El-Aziz Gazetesine ve desteğini esirgemeyen tüm medya kuruluşlarına üyelerim ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.
Fotoğraf, Muhammed Gürses
Röportaj: Osman Gürses
Bu yazı toplam 335 defa okundu.