ALMANYA'DA BİR ENGELLİ EĞİTİM MERKEZİ
Mamak Belediyesi, Samanyolu Mezunları Dayanışma ve Eğitim Derneği'nin (SAMDED) proje sahibi olduğu, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nin ve TÜTEV'in de proje ortağı olarak yer aldığı “Girişimcilik ve Teknoloji Kullanımının Çalışılarak Öğrenilmesi” adlı Avrupa Birliği Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim projesi kapsamında 50 genci Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya, İngiltere, Belçika ve Avusturya’ya eğitime gönderdi.Eğitim alan katılımcılar arasında 5 engelli gençlerimize de bu projede yer verilerek engellilerimize de yurt dışında eğitim fırsatı sağlandı. www.engellihaberleri.com adminleri olarak Zeliha Avcı’yla birlikte projeye katılan 5 engelli kişi arasındaydık. Almanya gurubunda eğitim aldığımız zaman içerisinde Almanya’daki engellilerin yaşam standartlarıyla ilgili gözlemlerimiz ve incelemelerimiz oldu.Kurum ziyaretlerimizden biri de Almanya'nın Augsburg kentinde bulunan bir Engelli Meslek Eğitim Merkeziydi.Engelli Meslek Eğitim Merkezine yaptığımız ziyaret sırasında Engelli Meslek Eğitim Merkezinin Müdürünün bize Almanya’daki engellilerin yaşam standartları hakkında verdiği bilgilerden aldığımız notları değişiklik yapmadan sizlerle paylaşalım istedik.

Almanya’daki bir Engelli Meslek Eğitim Merkezinin müdürünün yaptığı açıklamalar:
Almanya devleti engellisine nasıl bakıyor? Almanyada engelli yaşamı hakkında bilgi verir misiniz ?
Almanya’da doğan engelli bir kişiyi, Alman Devleti devletin doğan bir engellisi olarak kabul ediyor ve doğumundan itibaren her türlü şekilde engellisinin hayatını sürdürebilmesinden tutun, tedavisine, meslek eğitimine kadar herşeyi üstleniyor. Ailesi engelli çocuğuna biz bakarız, bakımını biz kendimiz üstleniriz diyorsa bu Alman Devlet i için yeterli olmuyor.Her 6 aya bir engellinin evine görevliler gönderilerek nasıl bakıldığına dair incelemelerde bulunuyor.
Yatağa mahkûm bir engelliye eğitim ve bakım hizmetleri nasıldır ve neye göre verilir ?
İsteğine bağlı olarak ailesi kendi bakacaksa evine görevliler gönderilerek evinde bakılıyor.Evde kalan engellilerin ev ihtiyaçlarını karşılaması için ev yardımı yapılıyor. Kendi evi yoksa gelir durumuna bakarak ihiyacı olanın ev kiraları da devlet tarafından karşılanıyor.Engelli kişiye aile bakamayacaksa yada hiçbir yakını yoksa devlet engelli kişiyi alıyor USDERS park gibi bakım evlerine veriyor ve bakım evi merkezlerinde her bir engelliye birkaç bakıcı görevlendirerek bakılıyor.
Engellilerin ailelerine verilen bakım ücreti neye göre tespit edilir hangi engellilere verilir.?
3 tane bakım katagorisi var.Ağır,orta ve hafif bakım katagorisi. Engelliye verilen bakım parası 1.500 euro. Ne kadar verileceği de engellinin bakım şartlarına göre belirleniyor.
Eğitim alan yada çalışan engellinin çalışma koşulları nasıl belirlenir engeliyle ilgili önlemler alınmak zorunluluğu var mı ?
Önlemler alınıyor, çok daha dikkat ediliyor.En alt standart en az sağlıklı insanların çalışabileceği şekilde önlemler alınıyor.Çalışan engelliye, engellinin şartlarına göre her türlü önlemler alınarak çalışma koşulları hazırlanıyor ve bu bir zorunluluktan çok bir insani görev olarak yaklaşılarak yapılıyor..
Engellilerle ilgili eğitim düzenlemeleri nasıldır ?
Engelli kişi okul çağına geldiğinde özel eğitim veriliyor. Engelliye meslek eğitimi için engelli meslek eğitim merkezleri kurularak okuldan mezun olduklarında hemen bir meslek eğitim merkezlerinde eğitim veriyorlar.Ardından da iş imkanı sağlanıyor. Meslek eğitimine başlandığında işe de başlamış oluyor. Marangozluk, bilgisayar eğitimi, çamaşırhane bölümünde çamaşır yıkama-kurulama-ütüleme-katlama vb. gibi.Hem meslek öğreniyorlar hemde 260 euro maaş alıyorlar.
Engelli eğitim merkezinizin amaçları nelerdir.?
Amacımız engelliyi toplumda bende varım işe yarıyorum düşüncesiyle normal insan derecesine yükseltmektir .Amacımız engelli kişilerin evde kullanamayacakları aletleri burda kullandırarak psikolojik sorunlarından uzaklaşmalarını sağlıyoruz.Matkap gibi aletlerle ev eşyaları hediyelik eşyalar yapıyorlar.İş üretimine girmek onları mutlu ediyor.
Engelli Meslek Eğitim Merkezinizin çalışma koşulları nasıldır ve ne gibi meslek eğitimi verilmektedir.?
Devlet yada vakıf her engelliye 17-18 yaşından 60 yaşına kadar 1.500 euro ödenekte bulunuyor.260 eurosu engelliye ödeniyor geri kalanıda Engelli Meslek Eğitim Merkezindeki engelli kişinin ihtiyaçlarına harcanıyor.20 yıldan sonra isteğe bağlı olarak emekli olabiliyor.2 yıl günde 5-6 saat ders görüyorlar.2 yılda hem ders hemde el sanatları eğitimi birlikte veriliyor. Merkezimizde verdiğimiz meslek eğitimleri beden eğitimi ve spor dersleri,
süs eşyaları ve kalemlik

kovaya etiket yapıştırmak..

Çamaşırhanelerde şehirdeki otellerin çarşaflarını ve banyo havluları yıkanıyor, 

madalya yapımı için kalıp yapılıyor,

Bayrak direkleri üreten yerlere, bayrak direklerinin birkaç parçası burada eğitim merkezimizde engellilerimiz tarafından yapılıyor. Üretilen bayrak direkleri 4 metre ve 120 metre arasındadır.

Otomobil üreten yerlerede parçalar üretiliyor.
Engellilerin kamu kurumlarında veya özel sektörde çalışmasını sağlamak için kota bulunmakta mıdır ?
Her ülkede olduğu gibi engelli çalıştırma zorunluluğu var.Sürekli çalışamayacak durumda olan insanlar için bu gibi mekanlar kurulmuş.Özel piyasaya da engelli kazandırmaya çalışıyoruz.%5 engelli çalıştırmayan iş yerlerinden ağır vergiler alınıyor. İş yerlerinden engelli eğitim merkezlerine bir ürün verilirse vergi olarak oda kabul ediliyor.
Sosyal devlet olarak engellilere ne gibi haklar verildi ?
Engelli annesi çalışıyorsa devlet her koyun kendi bacağından asılır mantığıyla yaklaşarak engelli de devletin engellisi olarak kabul ederek engelli kişiye çalışma yada geçim koşulu sağlıyor. Bakım sigortası zorunlu olarak yapılıyor. Engelli kişi çalışmıyorsa sağlık güvencesi sağlanıyor, bütün masrafları karşılanıp sosyal bir hayat sunuluyor.Engelli sisteme entegre edildiği için yaşam şartları kolay, vergiden muaf, çalışamayacak durumda ise eve görevli gönderiliyor, annesi evde ben kendim bakacağım derse anneye para ödeniyor, istenirse bir merkezde bakıyorlar. Engellininde sosyal hayata katılım yapılması için ödenekler ayrılmış.
Otomobil almak isteyen engellilere ne gibi kolaylıkları sağlanıyor. ?
Engelli arabasında gelir vergisinde indirim ve fiyatlarda indirim yapılıyor.
Kaza sonucu engelli kalan kişinin hakları nelerdir.?
Kaza sonucu engelli kalan kişinin emekliliğini meslek odaları karşılıyor..Ödemiş oldukları primin miktarlarına göre, iş riskine göre ödenen emekli ücreti değişiyor.Hasta ve emeklili ücreti çalıştığı sürece ödenir. 700 euro gibi ortalama emeklilik ödemesi var. Devlet tarafından ev kirasının bir miktarınıda devlet üstlenerek 1200 euro ya kadar tamamlıyor.Eş durumu da varsa ev kirasının tamamı veriliyor.
Engelliği önleme çalışmaları hangi aşamadadır ?
Bir çocuk doğduğunda sağlık taramaları yapılarak erken teşhis yada hastalığa karşı meyili varmı bunlar takip ediliyor düzenli bir şekilde ona görede tedbirler alınıyor.
Bulunan bir ilacın hastalar üzerinde denenmesi hangi prosedüre bağlıdır ?
İlacın yapılması uygulanmakla mümkün, engelli üzerinde uygulanırsa çok dikkat ediliyor.Doktorların yakın ilgisiyle uygulanıyor ve aile hekimliği uygulaması var.
Engelli bir insana dini ihtiyaçları nasıl karşılandırılır ?
Dini ihtiyaçları; bir kilise vakfıyız birde din önemli bir nokta.Hristiyan olmayanlar için yiyeceklerine dikkat ediyoruz.Dini ihtiyaçları çok büyük bir sorun değil , din görevlileri evlere kadar geliyorlar ziyaret ediyorlar.
Engellileri istismar eden aile, eğitim merkezleri ve halka ne gibi cezai işlemler uygulanır?
Çok büyük kontrollerden ve teftişlerden geçirildiği için istismar edilmesi çok zor.
Almanya-Augsburg
Bülent Altaç/Zeliha Avcı
www.engellihaberleri.com
Bu yazı toplam 1591 defa okundu.