23 Şubat 2012 Perşembe Saat 05:57

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bülent Altaç
engellihaberleri@msn.com
Beyaz Baston Haftası ve Denizli Görme Engelliler İlköğretim Okulu
24 Ocak 2012 Salı Saat 15:58

İngiltere'de bir fotoğrafçının 1921 yılında geçirdiği trafik kazası sonucunda kör olunca Londra sokaklarında dolaşırken gören gözlerin kendisini fark etmesi için elindeki değneği beyaza boyaması, 1930 yılında ABD'de Beyaz Baston Yasası'nın çıkarılması, 1931 yılında da Fransa'da Görme Engelliler Derneği'nin kurulması ile bu isim kalıcı olmuş ve bugünlere gelmiştir.

Bende Denizli'de yıllardır devam eden ve bu alanda yararlı güzel işler yapan derneğin daveti üzerine Denizli'ye gittim. Bu okulun kurucularından olan avukat Hasan Himmetli ve öğrenciler ile öğle yemeğinde buluştuk. Beş yıldızlı otel konforunda döşenmiş odaları, yemekhanesi, mutfağı, çalışma salonu, yatakhanesi ve teknik araçlarla donanımlı sınıflarını gezince sayın başkan Hasan Himmetli'nin ve yöneticilerin, öğretmenlerin ne kadar güzel çalıştıklarını bir kere daha görmüş oldum. Okulun para sorunu yok. Öğrencilerin harçlık sorunu yok. İhtiyaç olan ve istenilen olumlu her şey anında yerine getiriliyor. Öğrenciler köylerinden, evlerinden, ilçelerinden gelmesi, okula kayıt olması için gereken tüm fedekarlıklar, masraflar yapılıyor. Yeterki ilköğretim ve okul öncesi için yaş şartı yerinde olsun. Çocuğunu ziyarete gelen velilerin karşılanması onlarla birlikte aynı masada yemek yemesi, misafirhanede kalması için bile imkanlar sağlanmış. Birlikte yediğimiz öğle yemeği süresince eğitim ve öğretimin bu görme engelli çocuklarımıza ne kadar çok katkı sağladığını bir eğitimci olarak zevkle izledim. Verilen hizmetlerden ve alınan sonuçlardan gurur duydum...

Görme engelli bu çocuklarımızın, kendine güven duymasını, yalnız başına hareket edebilmesini , toplumla kaynaşmasını, verilecek görevi yapmasını sağlayacak olan bu okulların çoğalması gerekir. Pozitif ayrınmcılık ne kadar önemliyse bu çocukların eğitilmeside o kadar önemlidir.Devletin 2012 yılı için 20 bin kadroyu engellilere tahsis etmesi yetmez ama çok yararlı bir pozitif ayrımcılıktır.Bu yazıyı okuyan ve çevresinde eğitim aşamasına gelmiş ama okula gidemeyen ne kadar çocuk varsa lütfen biraz ilgi gösterip aileyi Avukat Hasan Himmetli ile görüştürsünler.Göreceksiniz sayın başkan konuyla ilgilenecektir.

2005 yılında ülkemizdeki tüm özürlülerin eğitimi ve öğretimi, sağlık hizmetlerinin yapılması, bünyelerine uygun işyerlerinde çalıştırılması gereken rehabilitasyonların yapılması, sosyal güvenliklerinin sağlanması, önlerindeki engellerin kaldırılması, toplumla ahenkli bir biçimde kaynaşması ve üretime katılması için gereken kanunlar çıkarılmış. Ama sadece kanunlar yeterlimi? Evet vatandaş olarak gereken katkıyı sağlamada bizlere de görev düşmüyor mu?

Evet, hep birlikte her tür engelli insanlarımıza yardım etmek dileğiyle başarılı çalışmalar diliyorum.

Beyhan ERDOĞAN

Bu yazı toplam 95 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı