25 Mayıs 2012 Cuma Saat 22:31

Basın ve Yayın Haber Siteleri
Bookmark and Share
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yavuz Kocaömer
ykoca@milliyet.com.tr
Hava yolları ve engelliler
17 Şubat 2012 Cuma Saat 16:30

yaşayan engelliler 2007 yılından beri uçakla seyahat konusunda daha çok hakka sahip. Hava Yolları bu konuda daha dikkatli olmak zorundalar. Avrupa Birliği’nin yayınladığı bir genelgeye göre, Avrupa’da havayolu şirketleri engellilere uçuşu yasaklamayı ortadan kaldırıyor. Bir de buna ek olarak hava yolu şirketleri engellilere gerektiği şekilde yardım etmek zorunda.

Bir örnek Elvin K.

Almanya’da check-in yaptırmak için başvurduğunda görevli soruyor “Uçağın kapısına kadar mı? Yoksa uçaktaki yerinize kadar mı?” Multiple Skleroz hastası olan erkek yolcu “Kapıya kadar yeterli” diyor. Lufthansa Hava Yolları görevlisi telefonu açıyor ve “Burada bir TRM (Terson Ritz Radicut Mobileti yani hareket kabiliyeti kısıtlı kişi) var. Uçağın kapısına kadar ona eşlik edilecek” diyor.

Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları bir süre önce, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda engelli yolcular için ayrı bir check-in bölümü açtı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri tekerlekli sandalyeli İbrahim Gümüşdal ile birlikte aralık ayı başlarında Çin’in başkenti Pekin’e uçtuk. Bu sırada İbrahim Gümüşdal bu servisten yararlandı. Biz de izledik. Henüz yeni olan serviste bazı eksiklikler var. Bir kere engellilere ayrılan bölümün yeri Türk Hava Yolları’nın normal check-in kısmından uzakta. Öte yandan orada görevli hanım işlemi yaptıktan sonra İbrahim Gümüşdal’a dönerek “Bavulunuzla birlikte lütfen beni takip edin” dedi. Yanında 2 kişi vardık. Bu sayede İbrahim Gümüşdal’ın bavulunu alarak bu hanımefendinin söylediği bölüme geldik. Ama İbrahim Gümüşdal yalnız olsaydı bavulunu nasıl taşıyacaktı? O da bir ayrı soru işareti olarak kafamıza takıldı.

TK 1594 9 Ocak günü

Almanya- Frankfurt’tan saat 17.55’te kalkan TK 1594 ile İstanbul’a geliyorum. Uçağımızda yarım saat rötar var. Uçak havalanmadan önce kaptan pilot Ceyhan Baran gecikme sebebini anlattıktan sonra şöyle diyor: “Sevgili çocuklar, kaptan amcanız olarak gecikme için sizlerden özür diliyor, yanaklarınızdan öpüyorum.”

Kural haline gelmeli

Sizlere bu güzelliği duyurmak için kabin amirinden kaptanımızın adını, soyadını istiyorum. 1.5 senedir Türk Hava Yolları ile bu konuyu görüşüyoruz. Bazı kaptanlarımız çocuklarımıza da hitap ediyor. Bu bir anlamda Türk Hava Yolları’nın gelecekteki yolcularına hitap etmesi demek. Düşünebiliyor musunuz o çocuklar evlerine gidecekler ve “Kaptan amca benden özür diledi, kaptan amca beni yanaklarımdan öptü” diyecekler. Ve böylece o genç beyinlere Türk Hava Yolları ile ilgili güzel anılar işlenecek. Umarız Türk Hava Yolları uçaklarda çocuklarımıza da hitap etmeyi bir kural haline getirerek belki de dünyada bir ilke imza atmış olur.

Zekeriye Hanedanoğlu

Zekeriya, 1999 senesinde görevi gereği gittiği İzmir’den dönerken ağır bir trafik kazası geçiriyor. Gözünü hastanede açtığında koridorda sedyede yatıyor. Hasta bakıcı “Kurtuldu, atlattı” diye sesleniyor. Bu sesi duyduğunda ölmediğine seviniyor. Ve sonra yeniden kendini kaybediyor.

12 sene geçti...

Haftalarca süren tedavisinden sonra Zekariya Hanedanoğlu’nun artık yürüyemeyeceği anlaşılıyor. Haline şükrediyor. Bir kere bile “Neden ben Allahım?” demiyor. 3 çocuğu ile mutlu hayatına devam ediyor.

Şimdilerde...

10 yıldır engellilerle ilgili forum ve sesli sohbet sitesi yöneticiliği yaparken, diğer yandan da Ankara’da Engelliler Tiyatrosu’nun menajerliğini üstleniyor. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı Projesi kapsamında özel bir şirkette evden bilgisayar başında müşteri temsilcisi olarak çalışıyor.

‘Engelimizi kabullenmeliyiz’

Zekeriya “Yaşamım süresince hep bir zihniyetle mücadele ettim. Engelli çocuklarını sokağa çıkarmayan ailelerle” diyor. Kendisi devamlı aktif olmaya çabalayıp “Belki beni gören sağlam biri, bir tek adım attığı için şükreder diye düşündüm” diye devam ediyor. Elinden gelse yalnız internette değil, sokaklara çıkıp şöyle bağırmak istiyor: “Tüm engelli ve engelli ailelerine derim ki çıkın inadına. Çıkın, bakışlara aldırmadan gezdirin engellinizi. Çok görülürsek, yasalar da, belediyelerin hizmetleri de o zaman artacaktır. Avrupa’daki engelliler gibi yaşamak umudu ile.” Bu arada Zekeriya’nın kurup yönettiği ve www.engelsizce.com.biz sitesini ziyaret etmenizi de tavsiye ederim. Şu anda üye sayısı binlerin üzerine çıkmış durumda. Ve engellilerle ilgili birçok konuda faydalı bilginin yanı sıra, forumlara katılarak istediğiniz konularda tartışabilirsiniz.

ÇENGELLİ PANO

Tedavi olamayan işitme engelli çocuk kalmasın’

Geçtiğimiz günlerde açılışını yaptığımız Anatomica Kulak Burun Boğaz Hastanesi’nde Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da yaşayan ve maddi durumu yerinde olmayan 0-18 yaş arasındaki çocuklarımız, herhangi bir belge göstermeden Gayrettepe’deki hastanemizde muayeneden ameliyata kadar her türlü tedavi hizmetini ücretsiz alacaklar. Hedefimiz, İstanbul’da, maddi imkansızlıklardan dolayı tedavi olamayan işitme engelli çocuğumuzun kalmaması. Bu hizmetten tüm işitme engellilerin faydalanabilmesi en büyük isteğimiz. Adımızı duyurmamız için bize yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Saygılarımla Acun Ilıcalı info@acunmedya.com

Eskişehir İşitme Engelliler Basketbol Takımı yardım bekliyor

Eskişehir İşitme Engelliler Basketbol Takımı olarak ilk maçta mağlup olduk. Ardından 8 maç üst üste galip geldik ve önümüzde 1 maç kalmasına rağmen Türkiye Şampiyonası’na katılmayı garantilendik. 09-12 Şubat 2012 tarihlerinde Türkiye İşitme Engelliler Basketbol Şampiyonası Aksaray’da yapılacak. Hedefimiz kuruluşumuzun 20’nci yıldönümünde 6’ncı kez şampiyon olmak. 9 maç boyunca emek veren oyuncularımız hiçbir ücret veya prim almadı. Gönüllü oynuyorlar. Kulübümüzün maddi ve manevi sıkıntıları var. Oyuncularımızın kendilerini daha güçlü hissetmeleri için iyi bir otelde kalmalarını istiyor, ulaşım için konforlu bir araç temin etmeyi arzuluyoruz. Ama fiyatlar çok yüksek. 8 Şubat’a kadar siyah-kırmızı renklere sahip takımımızın Aksaray’daki masraflarının karşılanması konusunda iş adamlarından, yardımseverlerden destek bekliyoruz.

Caner Doğan Eskişehir Engelliler Spor Kulübü Yöneticisi eesk1992@gmail.com Tel: 0555 830 48 22

Bu yazı toplam 159 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Ayşegül DOMANİÇ YELÇE
Tam bir yıl oldu O’nu kaybedeli…
ARŞİVDE ARA
ETİKETLER
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı